Românii, cei mai mari susținători ai unei armate europene. Deși există critici la adresa UE, procentul pentru Roexit sau ieșirea din NATO e aproape inexistent

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din România
Foto: Ministerul Apărării din România

Într-un an 2024 cu zeci de alegeri, Europa primește botezul solidarității. Dacă vor trece examenul, europenii vor putea spune că au îndeplinit obiectivul sintetizat într-un motto care părea prăfuit - ”Unitate în diversitate”.

GLOBSEC, unul dintre cele mai importante think-tank-uri europene a publicat ultima sa analiză privind opinia cetățenilor din statele central și est europene, practic toate statele foste comuniste care sunt acum în Flancul Estic al NATO.

Dacă anul trecut studiul prevestea schimbările inevitabile din Slovacia, materializate prin venirea la putere a pro-rusului Robert Fico, anul acesta raportul identifică o serie de riscuri pentru fiecare țară. Principala vulnerabilitate identificată în majoritatea statelor o reprezintă propaganda rusă.

Așa cum sublinia și DefenseRomAnia într-un material anterior, narativele rusești sunt adaptate de la țară la țară.

Spre exemplu, din cauza animozității istorice față de Moscova, România, alături de Polonia și Cehia, este una dintre țările unde propaganda rusă nu penetrează la fel de ușor ca în Slovacia sau Bulgaria, spre exemplu.

În România, singurele două lucruri pe care le putea face Kremlinul erau exploatarea clivajelor din societatea românească și alterarea percepției pozitive privind Occidentul.

Remus Ștefureac, într-o declarație recentă, remarca faptul că propaganda rusă încearcă, practic, să implanteze în societatea românească ideea că inamicii Rusiei sunt adevăratele probleme ale României. 

Astfel, câteva teme predilecte care se rostogolesc în spațiul public se regăsesc și în analiza GLOBSEC:

”Bruxelles-ul ne dictează ce să facem acasă” - 71% dintre români cred asta și doar bulgarii ne depășesc cu 2 puncte. Creșterea este uriașă - în 2020, doar 57% credeau acest lucru;

”Au făcut și ucrainenii aia ceva, nu-s doar rușii de vină” - În ultimul an, 10% dintre români și-au schimbat părerea dintr-o parte în alta, ”luminați” de propaganda rusă. Astfel, doar 55% cred că Rusia invadat Ucraina, comparativ cu 65%, anul trecut. De asemenea, 22% cred că Ucraina persecută rusofonii, comparativ cu 10% acum un an; doar slovacia se mai apropie de noi (cu 20%), în Polonia acest procent fiind de 5%, în timp ce 81% dintre polonezi spun că Rusia a invadat Ucraina.

”Occidentul ne omoară tradițiile” - 31% dintre români cred asta, cu 10 puncte mai mult decât anul trecut. Doar Bulgaria (cu 32%) și Slovacia (cu 44%) sunt în fața noastră.

 

România rămâne țara contradicțiilor. Frica de Rusia ne salvează iar susținerea pentru SUA e de neclintit

 

Totuși, aici se cam oprește magia propagandei ruse. Românii încă văd în Statele Unite principalul partener strategic (cu peste 55% rată de aprobare), urmată de Germania, cu 49%, și Franța, 35%.

De asemenea, sprijinul pentru apartenența la UE și NATO rămâne printre cele mai mari dintre statele Flancului Estic, cu 83% pentru UE, respectiv 88% pentru rămânerea în NATO.

Mai mult, românii sunt cei mai puternici susținători ai unei viitoare Armate Europene. Astfel, 71% dintre români ar dori ca UE să aibă propria sa armată, pe următoarele locuri fiind Bulgaria (67%), Polonia (66%), Estonia (63%), Lituania (62%) etc.

În același timp, frica de Rusia rămâne la cote înalte - 73% dintre români consideră că Rusia este principala amenințare pentru securitatea țării o creștere de 9 puncte față de anul trecut. Rusia este văzută, de către 69% dintre români, ca o amenințare pentru UE și NATO.

 

Bulgaria, caz pierdut?

 

O certitudine a analizei GLOBSEC pare că vine în privința viitorului politic al Bulgariei. Slovacia a căzut deja, la putere fiind un guvern cu orientări pro-ruse. La fel ca în cazul Slovaciei, Bulgaria are cea mai rusofilă populație dintre statele analizate.

Iată câteva date privind opinia bulgarilor față de principalele subiecte de securitate:

  • doar 44% consideră Rusia ca responsabilă pentru război;

  • doar 62% (cel mai mic procent dintre toate statele) ar vrea ca țara lor să rămână în NATO;

  • doar 25% dintre bulgari (mai jos sunt doar slovacii, cu 23%) văd Statele Unite ca principalul partener strategic;

  • 23% dintre bulgari văd Rusia ca unul dintre primii doi parteneri strategici (primul este Germania, cu 49%);

  • 34% dintre bulgari văd Rusia ca pe o amenințare (Slovacia - 49%, România - 73%, Polonia - 90%);

  • 33% dintre bulgari văd SUA ca pe o amenințare ( Slovacia - 41%, România - 14%, Polonia - 5%).

În cazul Bulgariei nu pare să fie decât o chestiune de timp până când vom vedea o guvernare similară cu ce găsim în Slovacia, chiar dacă analiza Globsec vede unele semne pozitive, în special faptul că o treime dintre bulgari spun că își doresc Ucraina în NATO și UE ).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel