România susține cooperarea Ucrainei în proiectul de apărare comună a UE și coordonare strânsă cu NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, în zilele de 1 și 2 septembrie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată la Ljubljana, Slovenia, sub mandatul președinției slovene a Consiliului UE.

Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, în cadrul primei sesiuni a reuniunii ministeriale, referitor la misiuni și operații, oficialul român a menționat angajamentul țării noastre pentru securitatea și stabilitatea în vecinătatea imediată, dar și în Africa, indicând susținerea României pentru o abordare integrată, de tip 360 de grade, în ceea ce privește Politica de Securitate și Apărare Comună. De asemenea, a comunicat intenția statului român de a analiza suplimentarea prezenței în misiuni și operații ale Uniunii Europene, în contextul evoluției situației de securitate pe plan global.

Notă DefenseRomania: Politica de securitate și apărare comună (PSAC) este o politică care stabilește cadrul UE în domeniul apărării și al gestionării crizelor, inclusiv pentru cooperarea și coordonarea dintre statele membre în domeniul apărării. Parte integrantă a politicii externe și de securitate comune a Uniunii (PESC), PSAC a dat naștere unor structuri politice și militare interne ale UE, permițând misiuni și operațiuni militare și civile în străinătate.

Una dintre temele centrale ale discuțiilor, la care au participat și Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum și Subsecretarul General al ONU pentru operații de pace, Jean-Pierre Lacroix, a vizat situația din Afganistan. Astfel, a fost reiterată necesitatea cooperării și coordonării între UE, NATO și ONU, dar și importanța creșterii capacității de a gestiona astfel de crize pe viitor.

 

Criza din Afganistan și o cooperare strânsă între statele UE, NATO și ONU



Ministrul Ciucă a precizat că „este important să tragem concluziile necesare în urma crizei recente din Afganistan și să continuăm procesul de reflecție privind instrumentele de utilizat în acest gen de situații, asigurând o cooperare și coordonare strânsă între UE, NATO și ONU”.

Miniștrii apărării au abordat de asemenea opțiunile de consolidare a rezilienței Uniunii, ca parte a discuțiilor mai ample dedicate Busolei Strategice.

„Sporirea capacității Uniunii Europene și a statelor membre de a anticipa, preveni și răspunde la amenințări hibride, prin utilizarea instrumentelor adecvate este un element imperios necesar, iar Busola Strategică ar trebui să țină cont de necesitatea contracarării amenințărilor hibride, asigurării securității maritime, precum și securității și apărării cibernetice, în vederea consolidării rezilienței”, a precizat ministrul român al apărării naționale.

„Ca parte a abordării omnidirecționale a apărării, încapsulată în conceptul de 360 de grade al Politicii de Securitate și Apărare Comună UE (PSAC), statele membre și instituțiile Uniunii Europene trebuie să ofere sprijin în parcursul european și partenerilor din Estul Europei”, a precizat ministrul Ciucă. Oficialul român a subliniat importanța întăririi cooperării Ucrainei cu UE în cadrul PSAC și a solicitat, continuarea eforturilor pentru elaborarea de propuneri concrete care sa fie prezentate partenerilor ucraineni în perspectiva următorului summit UE-Ucraina, din octombrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel