Printre subiectele abordate s-au numărat procesul de adaptare a NATO la provocările actuale de securitate, consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, avansarea dialogului şi cooperării cu partenerii din vecinătatea estică, angajamentele operaţionale în derulare, precum şi măsurile de creştere a rezilienţei aliate.
Secretarul General a mulţumit României pentru angajamentul activ în cadrul Alianţei şi contribuţiile substanţiale la NATO, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru apărare, participarea consistentă la misiuni şi operaţiile în derulare şi găzduirea sistemului de apărare anti-rachetă la Baza Militară de la Deveselu. Totodată, a exprimat apreciere pentru găzduirea de către România, împreună cu NATO, la 10 noiembrie, a Conferinţei anuale a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, care a fost deschisă de către Secretarul General şi de către ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al ţării noastre faţă de Alianţă, determinarea de a contribui la îndeplinirea obiectivelor acesteia şi la continuarea procesului de adaptarea NATO la noile realităţi. Ministrul Aurescu a reamintit în cadrul discuţiei că în anul 2021 se vor aniversa 10 ani de la semnarea acordului dintre România şi SUA care a creat baza juridică pentru amplasarea sistemului de la Deveselu – Acordul între România şi SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice, şeful diplomaţiei române propunând Secretarului General marcarea acestui moment important pentru România, SUA şi NATO.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în context, importanţa vitală a relaţiei transatlantice, exprimând convingerea că procesul în derulare privind consolidarea dimensiunii politice a Alianţei „NATO 2030” va contribui la creşterea coeziunii între aliaţi şi a eficienţei acţiunilor comune. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul pentru eforturile Secretarului General în acest sens, precum şi interesul României de a continua să se implice activ în acest proces. A evocat, în context, sprijinul României pentru consolidarea rolului UE în domeniul securităţii şi apărării în deplină complementaritate cu NATO şi fără duplicarea ineficientă a eforturilor, apreciind că pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă importanţa consolidării rezilienţei strategice a UE.
Evocând complexitatea mediului de securitate actual şi dinamica sporită a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, şeful diplomaţiei române a subliniat nevoia menţinerii în atenţia NATO a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, care este marcată de numeroase tensiuni şi intensificarea activităţilor militare. A apreciat că, în aceste condiţii, este necesară continuarea asigurării unei posturi aliate consolidate în regiune. A salutat, totodată, faptul că în cadrul reuniunii ministeriale a NATO de la începutul lunii decembrie va exista o dezbatere substanţială privind securitatea în regiunea Mării Negre, cu participarea miniştrilor de externe din Ucraina şi Georgia. În acest sens, Bogdan Aurescu a menţionat importanţa continuării angajării de către NATO a partenerilor din regiune, prin aprofundarea dialogului politic şi creşterea cooperării practice, pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi a rezilienţei acestora.
În ceea ce priveşte angajamentele operaţionale ale NATO, ministrul român al afacerilor externe a confirmat angajamentul României de a continua să contribuie activ la operaţiile aliate. A subliniat totodată importanţa menţinerii unei coordonări strânse între aliaţi cu privire la prezenţa militară în diferite teatre, în special în Afganistan, deciziile referitoare la aceasta urmând să fie adoptate, ca şi până în prezent, pe baza evoluţiilor din teren, precum şi ţinând cont de responsabilitatea asigurării stabilităţii şi securităţii în acea ţară şi regiune.
Şeful diplomaţiei române a mai subliniat, în cadrul discuţiei, că asigurarea rezilienţei va rămâne o prioritate, la nivel naţional şi în cadru aliat, iar cooperarea strânsă între statele membre, pe baza lecţiilor desprinse până în prezent, va rămâne esenţială pentru a spori eficienţa răspunsurilor individuale şi colective la astfel de crize.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News