În căutarea unei soluţii la interceptarea dronelor ruseşti: România solicită un răspuns „robust” din partea NATO la încălcarea spațiului aerian de către Rusia

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

România a cerut pe 18 septembrie un răspuns „robust și coordonat” al NATO în cazul dronelor rusești care încalcă spațiul aerian aliat în timpul atacurilor împotriva Ucrainei. Vorbind la o reuniune a formatului București Nouă (B9), ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a cerut „aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”.

În mai multe rânduri, autoritățile române au descoperit epave de drone în apropierea frontierei cu Ucraina, în regiunea fluviului Dunărea. Încălcări ale spațiului aerian de către drone sau rachete rusești au fost raportate și de Moldova, Letonia și Polonia.

Conform informațiilor disponibile, niciuna dintre țările menționate nu a încercat să intercepteze dronele rusești.

„Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO”, a declarat Tîlvăr în cadrul unui briefing de presă după o reuniune B9 la București.

„Acesta este motivul pentru care este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel aliat, precum şi punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotaţional al apărării aeriene şi antirachetă integrat al NATO, a argumentat Tîlvăr.

Formatul B9 include nouă membri ai NATO și UE din Europa Centrală și de Est: România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Tîlvăr a remarcat, de asemenea, o situație „îngrijorătoare” în regiunea Mării Negre și un „set de amenințări în continuă evoluție” legate în principal de războiul hibrid, dezinformarea și atacurile cibernetice ale Rusiei.

La reuniunea B9 s-a discutat despre sprijinul aliat pentru Ucraina, astfel încât „forțele armate ucrainene să dispună de resursele necesare pe front”, a adăugat ministrul.

România a sprijinit Ucraina pe parcursul întregului război, furnizând artilerie, vehicule blindate, muniție și alte ajutoare.

România găzduiește, de asemenea, o facilitate pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și s-a angajat să livreze un sistem de apărare aeriană Patriot pentru a consolida scutul aerian al Ucrainei.

În prima sa călătorie oficială în străinătate de la preluarea mandatului, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiha, a vizitat România pe 18 septembrie, ca primă etapă a turneului său european.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel