România și Slovacia își reînnoiesc apărarea antiaeriană: Sistemul israelian BARAK MX câștigă la Bratislava

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.
Sistem mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M). Sursa Foto: IAI.

Israel Aerospace Industries (IAI) va furniza Slovaciei trei sisteme mobile de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Barak MX (MRSAM-M) în valoare de peste 128 de milioane de euro. Principalul candidat în licitația anunțată de Ministerul Apărării Slovac a fost o altă companie israeliană, Rafael Advanced Defense Systems, care pentru a răspunde nevoilor de modernizare ale Forțelor Armate Slovace a propus un sistem de rază medie pentru amenințări cu spectru larg, Spyder - MR, 150 de milioane de euro pentru trei lansatoare echipate cu 8 rachete fiecare, cu capacitate de angajare la 360 de grade și neutralizare a țintei în mai puțin de cinci secunde de la confirmarea angajării.

Pe lângă IAI și Rafael, la licitație a participat și Diehl Defence (Germania), oferind sistemul Iris-T SLM (patru lansatoare cu câte opt rachete fiecare pentru un cost total de 200,3 milioane de euro) și MBDA, care pusese pe masă sistemul VL MICA (trei lansatoare cu patru rachete fiecare și o valoare totală de 169,2 milioane de euro).

Barak MX este disponibil în configurație navală sau terestră, acesta din urmă pe o platformă mobilă, transportabilă și fixă, este compus dintr-un Battle Management Center (BMC) care conectează și folosește orice combinație a celor trei elemente care îl compun, creează și gestionează o imagine aeriană unică de la mai mulți senzori, coordonează rețelele operaționale ale forței și gestionează rețelele de lansare.

Interceptorul Barak are o capacitate de lansare verticală care acceptă acoperire la 360°, reacții rapide, 8 rachete per lansator și un radar activ de înaltă calitate pentru ținte cu secțiuni transversale reduse și manevrabilitate ridicată. Phased Array Radar este complet digital și vine într-o varietate de dimensiuni și configurații.

Youtube video image

Sistemul Barak MX este capabil să asigure protecția împotriva mai multor amenințări aeriene simultane: avioane de luptă, rachete de croazieră, rachete balistice tactice, UAV-uri, elicoptere și bombe dirijate, într-un interval care variază între 35 (Barak MRAD) și 70 de kilometri (Barak LRAD), până la 150 de kilometri (Barak ER). Toate componentele Barak MX Land Deployable sunt transportabile pe camion.

În 2021, Slovacia achiziționase 17 radare 3D de la Elta Systems (IAI) din Israel. Concomitent cu achiziționarea sistemelor Barak MX, Ministerul Apărării slovac a achiziționat și 36 de lansatoare de rachete Man-Portable Air-Defense (MANPADS) de la compania poloneză Piorun pentru o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro

 

România intenţionează să achiziționeze 41 de sisteme de apărare antiaeriană 

 

Rafael concurează cu sistemul Spyder la licitația de 4,2 milioane de dolari pe care Ministerul Apărării din România a anunțat-o pentru achiziționarea a 41 de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD).

Licitația, care a trecut în faza a doua, include și participarea unor concurenți precum Raytheon Technologies, cu sistemul antiaerian NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile) cu rază scurtă și medie, născut din colaborarea dintre compania americană și cea norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace, eficient împotriva aeronavelor cu aripă fixă, elicopterelor, aeronavelor pilotate de la distanță și rachetelor de croazieră.

Citește și: România spune „start” înzestrării cu sisteme SHORAD/VSHORAD. Valoarea contractului pentru sisteme cu rază scurtă și foarte scurtă stârnește interes

Mai mult, pentru contract mai concurează: germanii de la Diehl Defense cu sistemul Iris-T, o rachetă cu rază scurtă de acțiune care utilizează un sistem de detectare și urmărire a țintei folosind o celulă în infraroșu; francezii de la MBDA, cu sistemul mobil de apărare aeriană VL MICA; și Hanwhs din Coreea de Sud, cu sistemul M-SAM Cheongung.

Conducerea politico-militară de la București va evalua ofertele în următoarele luni, acordând o atenție deosebită capacității fiecărui sistem de a satisface nevoile specifice exprimate în caietul de sarcini. Rezultatul acestei competiții va fi crucial în determinarea rețelei de sisteme de apărare antiaeriană a României pentru deceniile următoare, iar decizia finală va influența nu numai securitatea națională a țării, ci și dinamica regională de apărare în Europa de Est.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel