În cadrul declarațiilor, președinții Iohannis și Duda au făcut referire la situația de pe flancul estic. Andrzej Duda a denunțat „politica imperială” a Federației Ruse și a atras atenția că demonstrația de forță de la granițele Ucrainei, unde Federația Rusă a comasat într-un timp foarte scurt peste 100.000 de militari și tehnică de război grea, demonstrează nivelul de pregătire al Armatei ruse.
În același timp, Duda a precizat că România și Polonia vor continua să întărească Flancul Estic prin capabilități militare.
Demonstrația de forță a Rusiei de la granița cu Ucraina arată nivelul de pregătire al forțelor armate. Polonia și România vor continua să întărească flancul estic prin capabilități militare
„Dorim ca această politică pe care am realizat-o în cadrul NATO, de construire a unor capabilități pe Flancul Estic, să fie continuată. Faptul că e nevoie să fie continuată e demonstrat de situația din Ucraina și de ceea ce s-a întâmplat în jurul Ucrainei, manevrele militare rusești, relocarea de forțe numeroase rusești, derulată într-un mod foarte bine organizat. E un element la care NATO se uită și din punct de vedere militar. Capabilitățile Rusiei și capacitățile ei logistice de a transfera forțe numeroase într-un timp foarte scurt arată care e nivelul de pregătire rusă”, a precizat președintele Duda, în vizita sa din România.
El a adăugat că politica de descurajare NATO trebuie să continue, întrucât, „din păcate”, acest lucru e demonstrat de „comportamentul agresiv al Rusiei și dorința de revenire la o politică imperială, de atacul din 2014 asupra Ucrainei, de ocuparea Crimeei, de acțiunile din Donbas”.
Președintele Poloniei a mai precizat că își dorește o relația mai strânsă cu Româina, în toate domeniile, inclusiv cel militar.
România și Polonia au reușit să schimbe atitudinea NATO față de Flancul Estic
De partea cealaltă președintele Klaus Iohannis a salutat faptul că cooperarea pe Flancul Estic și acțiunile României și Poloniei au dus la o strategie bine definită a NATO în regiune.
„De la summit-ul din 2016 ne-am implicat foarte mult pentru a produce o schimbare de atitudine în NATO față de Flancul Estic. Și am reușit. Avem abordări specifice NATO pentru Flancul Estic, avem forțe înaintate, forțe de intervenție rapidă, avem o întreagă strategie NATO pentru zona Mării Negre, ceea ce înainte nu a exista”, a precizat Iohannis.
„Și avem împreună formatul B9 cu care ne-am convins aliații că aceste chestiuni sunt importante nu doar pentru noi ci pentru întreaga Alianță. Noi ne implicăm foarte mult în continuare pentru a crește reziliența pe Flancul Estic și pentru a crește efectul de descurajare a oricăror acțiuni îndreptate împotriva noastră. Vom continua să întărim NATO, vom garanta securitatea națiunilor noastre pe Flancul Estic și vom fi în situația în care împreună vom juca un rol foarte important în această regiune. Formatul B9 și prezența președintelui american Joe Biden și a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg la discuțiile de azi arată nu doar că am reușit să povestim despre aceste chestiuni ci am reușit să le mutăm în centrul atenției NATO”, a conchis Iohannis.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News