România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi

De-a lungul timpului obsesia propagandei ruse în domeniul militar, atunci când era vorba de România, a fost mult timp scutul american Aegis Ashore de la Deveselu. Agresiunea asupra Ucrainei a schimbat mult acest narativ, azi existând o nouă „obsesie” a Federației Ruse: F-16 Fighting Falcon.

În luna august Ucraina a confirmat oficial că a primit primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Atunci, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video din fața a două avioane F-16.

2. Avioanele ... (colaj-avioane-f-16-ucraina_47505000.jpg)

Ucrainenii nu au anunțat oficial câte avioane au primit. Era vorba de „aproape o escadrilă”. Din datele analizate de experți numărul ar fi undeva între 6 și 10 avioane de luptă.

Avioanele nu sunt un game changer pe front, dar contribuie la apărarea antiaeriană a Ucrainei, în contextul în care Federația Rusă continuă să atace masiv cu rachete balistice, de croazieră sau hipersonice punctele de infrastructură militară și energetică a Ucrainei. În acest sens F-urile sunt folosite intens pentru misiuni de interceptare a rachetelor ruse.

Însă transferul avioanelor a fost unul din cele mai intense subiecte abordate de propaganda rusă. Iar România este în continuare pe „radarul” dezinformărilor de la Moscova.

 

Obsesia F-16. Rușii au prezentat „ „dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”

 

3. Avion de l... (f-16-ucraina_16377600.png)

Într-un material publicat de portalul pro-război rus Vzglyad, care citează agenția rusă Tass, experții militari ruși vorbesc despre problemele pe care avioanele F-16 transferate Ucrainei le au. 

Iar în acest context rușii reiau teza potrivit cărora avioanele F-16 ale Ucrainei folosesc și baze militare din România. Aceasta este un narativ mai vechi. Evident este o dezinformare majoră. Singura conexiune pe care o au ucrainenii și F-16 în România, este prezența primilor piloți ucraineni la Centrul de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Dar sursa citată rusă merge mai departe și susține că „demonstrația de forță” a primelor F-16 ale Ucrainei, din materialul prezentat de președintele Zelenski în luna august, a fost făcută de fapt de pe aerodromurile din România. Cu alte cuvinte F-urile ucrainene au decolat din România. „Dovada” prezentată de ruși e că avioanele au fost văzute pe cerul Odesei, aflată în imediata apropiere a României.

Desigur, narativul este unul fals și are ca scop alimentarea ideii că Federația Rusă e de fapt într-un „război de apărare” împotriva NATO. O teză veche care e reluată la fiecare articol de presa rusă.

Revenind la F-16, în materialul citat rușii ajung să se contrazică puțin. Pe de o parte se vorbește de „canibalizarea” avioanelor F-16 și faptul că avioanele primite deja sunt foarte vechi, din 1982, și nu pot decola fiind folosite de fapt pentru piese de schimb. S-a ajuns la această concluzie după ce experții ruși au „analizat” lumina și materialele îngălbenite din cabina de pilotaj, prezentate în materialul video al președintelui Zelenski. Dar pe de altă parte rușii admit că Ucraina ar putea primi în următorii ani până la 80 de avioane F-16.

 

Piloții ucraineni se pregătesc pentru F-16 în România

 

4. Fotografii... (1-f-16_63528900.jpg)

În ceea ce privește prezența piloților ucraineni în România, trebuie semnalat că cea de-a treia serie de piloți care a început antrenamentul pe F-16 Fighting Falcon în România e formată strict din piloți ucraineni. Seria aduce o premieră: Piloții ucrianeni se antrenează în țara noastră la Baza 86 Aeriană Borcea.

Prima serie de piloți care a efectuat cu succes pregătirea pe avioane de luptă de generația a 4-a de tip F-16 Fighting Falcon în România, la centrul de pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost formată din 7 piloți români.

A doua serie e tot de piloți români, dar imediat ce ea a început programul a debutat și a treia seria unde, într-un final, regăsim piloți ucraineni.

E vorba de trei piloți ucraineni.

CITEȘTE ȘI: F-16 ale României vor fi din nou în coasta Rusiei. F-urile vor veghea spațiul aerian al țărilor baltice, dar și pe cel de la sud de Dunăre al Bulgariei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel