Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „pe parcursul întâlnirii au fost discutate principalele repere ale cooperării militare bilaterale, fiind abordate modalităţile de sporire a colaborării între cele două state în domeniul apărării, precum şi temele de actualitate de pe agenda curentă de securitate în zona Orientului Mijlociu și a regiunii Mării Negre”.
„Ministrul apărării naţionale a exprimat aprecierea pentru colaborarea constantă între cele două state în domeniul apărării, inclusiv în privința modernizării forțelor armate române”, menționează MApN, fără să intre în detalii cu privire la discuțiile privind modernizarea Armatei României.
Redăm în continuare integral comunicatul MApN:
„Totodată, ministrul Dîncu a evidenţiat importanța continuării participării militarilor români și israelieni la exerciții bilaterale și în context multinațional, în vederea creșterii interoperabilității între cele două armate.
Evocând provocările suplimentare la adresa securității, determinate de actualul context pandemic, demnitarul român a evidențiat importanța aprofundării cooperării în domeniile apărării cibernetice și a medicinei militare. În încheierea discuțiilor, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unui dialog bilateral constant, în vederea continuării implementării proiectelor comune în domeniul apărării”.
O singură companie a mai rămas în programul de înzestrare cu drone pentru Armată. Dacă cerințele caietului de sarcini vor fi respectate nu ar trebui să existe surprize
Foto: Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la o fabrică a Elbit. Sursă foto: Nicolae Ciucă Facebook
Putem intui însă că în ceea ce privește modernizarea forțelor armate române, ministrul Vasile Dîncu și ambasadorul David Saranga au, discutat inclusiv despre programul de înzestrare cu drone demarat de MApN prin Romtenhica.
Anul trecut, la finalul lunii decembrie, DefenseRomania a anunțat că în următoarea etapă a programului de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, a fost admisă compania israeliană Elbit Systems.
În programul de înzestrare cu drone pentru Armata României au existat două oferte, ambele de la companii din Israel. E vorba despre companiile Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) cu Tactical Heron. Ultima se pare că nu a reușit să „bifeze” toate solicitările MApN.
Astfel, dacă toate solicitările vor fi îndeplinite în continuare, compania câștigătoare nu va fi o surpriză. Elbit ar putea oferi Hermes 450, dar compania dezvoltă în consorțiu și drone Watchkeeper care au la bază Hermes.
În orice caz, aceste date depinde de ce va solicita din punct de vedere tehnic MApN. Dronele în schimb se vor produce în România. Aici Elbit deja produce părțile componente ale dronelor sale la Bacău, în cele două facilități pe care le deține, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News