România și Bulgaria patrulează în apele Mării Negre. Tîlvăr: Eforturi comune pentru contracararea minelor marine

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook

Nave militare ale României și Bulgariei monitorizează zona apelor teritoriale ale celor două țări din Mărea Neagră, pentru a contracara potențialele coliziuni ale navelor civile cu minele care plutesc în derivă.

Din septembrie 2023, peste 30 de nave au folosit noul coridor al cerealelor, amenajat de Ucraina.

De siguranța navelor care navighează pe acest coridor se ocupă acum și un grup de 7 nave care au început să patruleze în Marea Neagră lângă coasta Bulgariei, pe traseul noului coridor maritim care asigură tranzitul cerealelor ucrainene, precizează Andrii Klymenko, managerul de proiect la Institutul de Studii Strategice de la Marea Neagră și redactor-șef al portalului BlackSeaNews, citat de publicația ucraineană LB.

Este vorba de 6 nave militare bulgărești și o navă aparținând Marinei Române, care monitorizează coasta Mării Negre din zona celor două țări.

Rutele puitoarelor de mine ale României și Bulgariei / Foto: Facebook Andrii Klymenko

”Vecinii noștri de la Marea Neagră au avut nevoie de o perioadă surprinzător de scurtă de la decizia de a crea un grup de mine până la începerea operațiunilor practice. Decizia a fost luată abia pe 12.10.2023 în timpul reuniunii „Ramstein”, iar din 16.10.2023 navele sunt deja pe mare. Observăm 7 nave, una românească, 6 bulgare, restul detaliilor mai târziu”, a scris Klymenko pe Facebook.

Publicația Militarnîi arată că aidentificat până acum 5 nave ale grupului mixt de monitorizare:

  • Dragorul Maritim (30) „Slt. Alexandru Axente” – Marina României,

  • Puitorul de mine (32) „Țibar”/ Цибър - Marina bulgară,

  • Fregata (41) "Druzky"/ Дръзки - Marina bulgară,

  • Nava de patrulare (11) „Smeli”/ Смели - Marina bulgară,

  • Fregata (42) "Verny"/ Верни  - Marina bulgară.

 

România: Eforturi comune ale României, Turciei și Bulgariei

 

De altfel, cu ocazia ședinței comune de guvern Ucraina-România, desfășurată pe 18 octombrie la Kiev, ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile, se arată într-un comunicat MApN.

Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / MApN

Klymenko a adăugat că căutarea minelor nu se limitează la apele teritoriale (zona de 12 mile marine de la țărm) ale României și Bulgariei. Puitoarele de mine monitorizează și în zona contiguă (fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde până la 24 mile marine de la țărm), acolo unde trec rutele noului coridor ucrainean.

În luna octombrie, cele trei state membre NATO - Turcia, România și Bulgaria - au purtat discuții privind crearea unei unități speciale pentru curățarea Mării Negre de minele care plutesc în derivă în apele lor teritoriale din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

La 12 octombrie, ministrul Apărării Naţionale Yaşar Guler s-a întâlnit cu ministrul bulgar al Apărării Todor Tagarev şi cu secretarul de stat din Ministerul român al Apărării, Simona Cojocaru, la sediul NATO, unde a participat la o întâlnire a miniştrilor apărării din NATO. În cadrul ședinței s-ar fi decis crearea unei „inițiative tripartite” pentru cooperarea privind combaterea minelor marine din Marea Neagră, mai scrie media ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel