România s-a interesat în trecut de sisteme de contracarare a dronelor. Laserul HELMA-P și interceptoarele „Hit to Kill”, soluții inovatoare ale MBDA 

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sky Warden MBDA, prezentat la Eurosatory 2022, Paris, Franța. Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Sky Warden MBDA, prezentat la Eurosatory 2022, Paris, Franța. Foto: DefenseRomania

În marja expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA cu privire la familia de rachete prezentate, perspective asupra României, dar și soluții de contracarare a sistemelor fără pilot, atât de utilizate în conflictele moderne.

Reprezentanții concernului european au subliniat că sistemele Mistral sunt eficiente împotriva dronelor mai mari, iar în ceea ce privește dronele mici și microdronele care dau atâtea bătăi de cap sistemelor de apărare antiaeriană, MBDA a dezvoltat un întreg ecosistem Sky Warden.

În cadrul expoziției Eurosatory 2022, MBDA a prezentat și Sky Warden. 

Amintim că în programul SHORAD/VSHORAD, propunerea MBDA pentru România sunt sisteme de ranchete antiaeriene de ultimă generație Mistral 3 și VL Mica.

DefenseRomania a făcut însă evident referire și la țara noastră și ne-a interesat dacă România a manifestat un anumit interes cu privire la înzestrare cu sisteme de combatere a dronelor.

În cadrul discuțiilor, cei de la MBDA ne-au precizat că în trecut a existat un RFI (Request for Information) din partea României iar viitorul program de înzestrare cu lansatoare portabile de tip MANPADS ar putea include solicitări din partea țării noastre cu privire la capabilități antidrone.

 

 

Sky Warden - soluție inovatoare de ultimă generație pentru a contracara sistemele aeriene fără pilot (C-UAS)

 

1. Sky Warden... (sky-warden-mbda_00538100.jpg)

Sky Warden MBDA, prezentat la Eurosatory 2022, Paris, Franța. Sistemul e instalat pe un Sherpa Light 4x4 Foto: DefenseRomania

Cei de la MBDA au prezentat în cadrul Eurosatory 2022, prezentare la care a luat parte și redacția noastră. Sistemul e dezvoltat recent, include elemente de ultimă generație și poate fi integrat în arhitectura de apărare antiaeriană, cât și utilizat autonom.

La Eurosatory 2022, MBDA a prezentat sistemul instalat pe un blindat Sherpa.

Sky Warden e un întreg ecosistem pentru contracararea dronelor, fiind responsabil atât cu detectarea acestora, cât și cu neutralizarea.

Important de menționat e că, spun cei de la MBDA în prezentarea sistemului, Sky Warden poate contracara nu doar celebrele drone tactice de dimensiuni medii, cât și dronele mici și microdronele.

Sistemul poate utiliza diferite tipuri de radar. Reprezentanții MBDA ne-au precizat că deși concernul european nu dezvoltă senzori, MBDA alege cea mai bună soluție de la parteneri după testare. Sistemul Sky Warden poate identifica posibile amenințări încă de la 5 kilometri distanță.

Sky Warden are capacitatea de a identifica amenințări inclusiv în medii în care, nu de puține ori, păsări sau drone civile îngreunează capacitatea sistemelor de a identifica amenințările. 

 

Sky Warden - neutralizarea dronelor folosind bruiajul, sisteme laser și noua soluție „Hit to Kill”

 

După detectare și identificare, Sky Warden dezvoltat de MBDA are mai multe moduri de a neutraliza dronele.  

MBDA a dezvoltat un sistem de bruiaj, integrat pe vehiculul care transportă sistemul Sky Warden. Prin sistemul de bruiaj poate fi întreruptă legătura dintre dronă și operatorul acesteia. Practic drona e dezactivată. MBDA dezvoltă în viitor capabilități pentru a putea dezactiva un roi de drone.

Tot în cadrul Sky Warden reprezentanții MBDA ne-au prezentat un sistem laser HELMA -P pentru distrugerea dronelor mici la o distanță de aproximativ 1 kilometru. Sistemul laser poate neutraliza drona în doar câteva secunde.

Nu în ultimul rând, o soluție cu adevărat inovativă pentru neutralizarea dronelor integrată pe sistemul Sky Warden e „Hit to Kill”.

„Hit to Kill” e de fapt o dronă care poate fi lansată direct de pe vehiculul unde sistemul e instalat iar scopul ei e de a lovit drona adversă cu o viteză de 200 km/h. Drona e extrem de manevrabilă și are capacitatea de a se întoarce pentru a lovit din nou ținta, dacă din anumite motive nu o face încă de prima oară. Drona „Hit to Kill” nu are ca obiectiv distrugerea dronei adverse, ci în principal neutralizarea acesteia prin pierderea capacităților după impact.

CITEȘTE ȘI: Două state au anticipat invazia rusă în Ucraina și au comandat Mistral 3. România are și ea posibilitatea de a achiziționa sistemele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel