La începutul acestei luni, Ministerul ceh al Apărării a precizat, într-un comunicat de presă, că pentru programul de achiziţie a 210 vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) au fost acceptate ofertele a trei mari companii din domeniul apărării.
„Toți cei trei producători și potențiali furnizori… și-au depus la termen ofertele”, a declarat Ministerul ceh al Apărării.
„Integritatea ofertelor și conținutul acestora vor fi evaluate în detaliu de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Apărării și ai Armatei cehe”, se mai precizează în comunicatul de presă.
România rămâne printre ultimele state NATO care utilizează vehicule de luptă pentru infanterie din perioada sovietică: MLI-84 „Jderul”. Cehia demarează cel mai mare program de înzestrare din istoria sa
Cele trei oferte acceptate sunt: vehiculul de luptă CV90 – dezvoltat de BAE Systems din Marea Britanie şi fabricat în Suedia; vehiculul de luptă Ascod – dezvoltat de General Dynamics European Land Systems (GDLS) şi Vehiculul de luptă pentru infanterie Lynx KF4 – dezvoltat de Rheinmetall.
Acesta ar putea deveni cel mai mare contract de înzestrare militară din istoria Republicii Cehe, deoarece Praga își propune să cheltuiască aproximativ 52 miliarde CZK (2,4 miliarde dolari SUA) pe noi IFV-uri care vor înlocui vechile vehiculele BVP-2 ale armatei.
BVP-2 este versiunea cehă a mașinilor de luptă pentru infanterie rusești BMP-2. E „omologul” Jderului românesc, dezvoltat pe platforma sovietică BMP-1. MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984) „Jderul” a fost modernizată în 1995, după ce în 1982 Republica Socialistă Română a obținut de la URSS licența pentru construirea a 178 de vehicule BMP-1. Acestea au fost adaptate posibilităților industriei românești de la vremea respectivă.
În ceea ce privește licitația din Cehia, una dintre cerințele este că viitoarea companie câştigătoare să se asigure că industria de apărare cehă este implicată în cel puțin 40% din contractul pentru noile IFV-uri ale forţelor armate. Acest lucru a stimulat un parteneriat între BAE Systems și compania cehă de apărare VOP CZ, în timp ce atât GDELS, cât și Rheinmetall au stabilit o cooperare holdingul Czechoslovak Group (CSG)
Oficialii ministerului ceh al apărării au declarat că contractul nu va fi atribuit înainte de alegerile parlamentare, care sunt programate pentru 8-9 octombrie.
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române
Lynx KF41 se fabrică deja în Australia, dar urmează ca acest lucru să se întâmple şi în Ungaria şi Cehia
La 17 august 2020, guvernul de la Budapesta și Grupul Rheinmetall au semnat un contract pentru a începe fabricarea în Ungara a familiei de vehicule de luptă pentru infanteria Lynx.
Acordul încheiat între Budapesta şi compania germană de apărare Rheinmetall valorează peste 2 miliarde de euro, fiind considerat cel mai mare contract din programul de modernizare al Armatei ungare.
În cadrul unui program de modernizare al armatei ungare, în valoare de 2 miliarde de euro, Ungaria va livra 218 de vehicule de luptă Lynx KF41 către forţele sale terestre. Cele mai multe dintre aceste vehicule de luptă, 172 vor fi produse în Ungaria, iar procesul de producţie este programat să înceapă în anul 2023.
Și Slovacia dorește să achiziționeze vehicule de luptă pentru infanterie
La 25 august 2021, compania germană Rheinmetall și CSM Industry din Slovacia au semnat un memorandum de înțelegere și cooperare în domeniul producției de vehicule militare - în primul rând producția principalelor componente ale Lynx KF41. Semnarea acestui acord a venit în contextul în care Ministerul slovac al Apărării este interesat să achiziţioneze acest tip de vehicul militar pentru Armata slovacă.
Slovacia are ca obiectiv achiziţionarea unui total de 164 vehicule de luptă, în diferite variante, inclusiv IFV (vehicul de luptă pentru infanterie). Achiziționarea de noi IFV-uri ar putea fi urmată de achiziționarea a 49 de tancuri principale de luptă pentru a înlocui vechiul T-72M de provenienţa sovietică, cu prima livrare în 2023.
Conform bilanțului militar din 2020, Slovacia are un total de 148 BVP-1, 91 BVP-2 și 30 T-72M. În timp ce acest program de achiziţii a fost pregătită și discutată de ani de zile, licitația a fost lansată oficial în primăvara anului 2019 și, după o serie de amânări, există posibilitatea ca aceasta să fie soluționată de noul guvern numai după alegerile parlamentare de toamnă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News