Sistemul a devenit operațional în 2016 și de atunci a fost ținta permanentă a războiului hibrid declanșat de Federația Rusă. În ciuda faptului că sistemul e pur defensiv, rușii s-au folosit de „scutul de la Deveselu” în scopuri propagandistice, arătând că de fapt SUA pregătesc lovirea Federației Ruse din România. Un scenariu fals, de la A la Z.
Rușii acuză că lansatoarele americane de tip MK-41 din România, de la Deveselu, pot fi încărcate cu rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus.
Nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).
Iar sistemul Aegis Ashore a fost plasat strategic în România în contextul protejării Europei în cazul unui conflict cu Iranul. Scutul se află la 2.500 de kilometri de Iran. Amintim că în regiune SUA au o prezență masivă pe sol românesc. În Dobrogea la Baza 57 Mihail Kogălniceanu sunt peste 4.500 de militari americani cu tehnică de luptă.
Sistemul a fost modernizat recent și dispune de un radar antibalistic și 24 de rachete interceptoare SM-3.
Sistemul este proiectat pentru a detecta, urmări, angaja și distruge rachetele balistice în zbor. Acesta folosește interceptorul Standard Missile-3 (SM-3), care nu poartă focos exploziv, pentru a intercepta și distruge o rachetă inamică, ciocnindu-se cu ea la viteză mare.
Sistemul Aegis Ashore face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO și e operat de americani. Scutul de la Deveselu e completat de un sistem similar în Polonia, operaționalizat recent.
Știați că. Sistemul Aegis Ashore, similar cu cel din România de la Deveselu, a interceptat deja cu succes rachete balistice iraniene
O reprezentare a lansării unei rachete PAC-3MSE de pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Sursa foto: Lockheed Martin
S-a întâmplat anul acesta pe 13 aprilie când Iranul a lansat o ploaie de rachete și drone către Israel, ca urmare a unui atac asupra unei clădiri adiacente a consulatului iranian din Siria.
Atunci, așa cum analiza și DefenseRomania la vremea respectivă, Marina SUA a folosit pentru prima dată racheta RIM-161 Standard 3 (SM-3) într-o situație reală de luptă. Rachetele interceptoare au fost lansate de distrugătoarele USS Arleigh Burke (DDG-51) and USS Carney (DDG-64) din Mediterană. Desigur, e vorba de o versiune navală a rachetelor și a sistemului Aegis Ashore dislocat și în țara noastră.
Nu e exclus ca în cazul unui nou atac „anunțat” cu rachete balistice spre Israel, SUA să folosească sistemele Aegis Ashore de pe distrugătoarele americane din Mediterană pentru a intercepta rachete balistice iraniene.
Aegis Ashore - varianta terestră a sistemului Aegis - a fost operaționalizată în SUA, Romania (Deveselu) și Polonia (Redzikowo). Scutul de la Deveselu a fost inaugurat acum 8 ani, în timp ce Polonia este protejată de sistemul Aegis Ashore începând de anul trecut.
Așa cum nota și DefenseRomania anul trecut, potrivit unor documente de la Pentagon, SUA vor îmbunătăți substanțial capacitatea scutului de la Deveselu prin înlocuirea rachetelor cu unele de ultimă generație, capabile să neutralizeze mai multe tipuri de muniție. Totodată, sistemul de senzori de detecție ai radarului vor fi îmbunătățiți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News