România propune aprofundarea cooperării UE-NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale Nicolae Nasta a pledat, la Luxemburg, în favoarea aprofundării cooperării între Uniunea Europeană (UE) şi Alianţa Nord-Atlantică (NATO). 

Nasta a participat la sesiunea în format comun Externe - Apărare a reuniunii Consiliului Afaceri Externe care s-a desfăşurat, luni, la Luxemburg, unde "a accentuat importanţa implementării setului comun de propuneri privind creşterea cooperării între cele două organizaţii", "exprimând, totodată, angajamentul României de a intensifica eforturile pe acest palier". 

"Secretarul de stat Nasta a pledat pentru o aprofundare a cooperării UE-NATO. Astfel, oficialul român a accentuat importanţa implementării setului comun de propuneri privind creşterea cooperării între cele două organizaţii, agreat la Summiturile aliate de la Varşovia 2016, respectiv Bruxelles 2018, cu asigurarea complementarităţii acţiunilor acestora, şi a evidenţiat domeniul mobilităţii militare ca proiect-etalon al cooperării UE-NATO, exprimând, totodată, angajamentul României de a intensifica eforturile pe acest palier", se arată într-un comunicat al MApN. 

 

Subiectele sesiunii



Dezbaterile reuniunii au abordat progresele înregistrate în implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securităţii şi apărării. Astfel, au fost discutate subiecte precum coerenţa iniţiativelor de apărare, progresele înregistrate în cooperarea NATO - UE şi participarea statelor terţe la proiectele PESCO. 

În acest context, secretarul de stat Nasta a susţinut şi necesitatea unei abordări realiste şi pragmatice privind asigurarea coerenţei între iniţiativele Uniunii Europene, complementaritatea cu procesele similare de la nivelul altor organizaţii internaţionale şi importanţa participării statelor terţe la proiectele PESCO. 

De asemenea, a evidenţiat contribuţia acestor iniţiative la consolidarea profilului UE de actor global relevant, subliniind că aceste iniţiative, prin aportul pe linie operaţională şi de capabilităţi, pot avea un rol esenţial în echilibrarea contribuţiei europene pe linia apărării şi o mai bună partajare a eforturilor în relaţia transatlantică", se menţionează în comunicatul MApN. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel