România, printre statele UE care susțin noi sancțiuni împotriva Rusiei. Lituania: O schimbare în Rusia se simte în aer

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexei Navalnîi la Strasbourg, sursa Facebook Navalnîi
Alexei Navalnîi la Strasbourg, sursa Facebook Navalnîi

Uniunea Europeană va lua în considerare noi sancțiuni pentru Rusia, după ce peste 3.000 de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia, în urma protestelor de amploare prin care se cerea eliberarea criticului de la Kremlin, Alexei Navalnîi.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că susține luarea în discuție a impunerii de noi sancțiuni.  Acesta se alătură unei inițiative a statelor baltice.

 

 

Ministrul de externe al Lituaniei, care a sosit la Bruxelles pentru o întâlnirea miniștrilor de externe ai statelor membre UE, a declarat că „o schimbare în Rusia se simte în aer”, iar blocul comunitar trebuie să o susțină, mai ales după detenția lui Navalnîi care se întorcea în Rusia din Germania.

"UE trebuie să transmită un mesaj foarte clar și decisiv că acest lucru nu este acceptabil", a declarat Gabrielius Landsbergis într-o declarație video, solicitând mai multe sancțiuni împotriva oficialilor din Rusia, transmite Reuters.

UE a aplicat deja sancțiuni economice asupra sectoarelor energetice, financiare și armamentului din Rusia pentru anexarea peninsulei Crimeea din 2014 și a impus sancțiuni oficialilor ruși apropiați președintelui Vladimir Putin ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi din august.

Țările baltice, Letonia și Estonia, susțin mai multe sancțiuni UE împotriva persoanelor ruse, iar ministrul italian de externe a declarat duminică că Roma este gata să susțină mai multe interdicții de călătorie și înghețarea activelor. România a susținut public sancțiunile luni.

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut eliberarea imediată a protestatarilor care s-au confruntat cu frigul extrem pentru a solicita eliberarea lui Navalnîi, dar nu a făcut alte comentarii.

 

Cele mai importante proteste din ultimii ani din Rusia

 

Sâmbătă în centrul Moscovei, unde reporterii Reuters au estimat că s-au adunat până la 40.000 de persoane într-unul dintre cele mai mari mitinguri neautorizate de ani de zile, iar poliția a reținut mii de protestatari.

Germania și Franța, principalele puteri ale UE, vor fi esențiale pentru a decide dacă blocul continuă cu măsuri punitive asupra Rusiei, un mare exportator de petrol și gaze către UE, deși nu se așteaptă luni o listă detaliată cu nume.

Navalnîi spune că Putin a fost în spatele otrăvirii sale în august trecut, o versiune pe care Kremlinul o respinge. Kremlinul spune că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și că nu va lua în seamă apelurile unor țări occidentale pentru sancțiuni asupra detenției lui Navalnîi, deoarece cazul său este o chestiune internă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel