MAE anunță că secretarul de stat Dan Neculăescu a avut o discuţie cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.
"Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al preşedintelui Ucrainei, exprimând surprinderea faţă de acestea şi evidenţiind necesitatea unei înţelegeri corecte a istoriei", informează MAE într-un comunicat. Totodată, Bucureștiul a "reiterat importanţa deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia".
România și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la efectele adoptării noii legi a eduacției în Ucraina, efecte care ar putea afecta dreptul la educaţie în limba maternă a membrilor minorităţii române din Ucraina.
Zelenski spune că trupele românești au ocupat Bucovina de Nord
În cursul zilei de ieri, în cadrul unui discurs, Zelenski a precizat că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români” în contextul Primului Război Mondial.
Notă DefenseRomania: Declarația președintelui Ucrainei este cel puțin controversată. Pe data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea provinciei cu Regatul României, țara mamă, după înfrângerea și prăbușirea Imperiului Austro-Ungar. Până în 1775, Bucovina a făcut parte din trupul Moldovei, fiind oferită în secolul al XVIII-lea Austriei de către Imperiul Otoman. Jumătatea nordică a Bucovinei a fost pierdută în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.
Declarația controversată a președintelui Zelenski:
''Cu exact 101 ani în urmă, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statalităţii ucrainene şi a luptei pentru eliberarea naţională. 'Visele seculare pe care cei mai buni fii ai Ucrainei le-au trăit şi pentru care au murit au devenit realitate'. Acesta este un citat din Actul Zluki, care a anunţat reunificarea într-un stat unic, independent şi care a fost proclamat de liderii RPU (Republica Populară Ucraineană - n.r.) şi RPUO (Republica Populară a Ucrainei Occidentale - n.r.) pe 22 ianuarie 1919 în piaţa Sofia din Kiev. În toate colţurile Ucrainei, acest fapt a fost primit cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit, exista şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, ea a fost irosită. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate statală. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, majoritatea teritoriului Galiţiei a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? Ea ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: doar împreună suntem puternici''.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News