România participă la cel mai mare proiect spațial din istoria NATO. Sprijinul pentru operațiunile de luptă și supraveghere - la următorul nivel

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Satelit european. Foto: ESA via NATO
Satelit european. Foto: ESA via NATO

Miercuri (15 februarie 2023), 16 țări aliate (dintr-un total de 30 – nota autorului) alături de Finlanda și Suedia, au lansat o nouă inițiativă care, va transforma modul în care NATO colectează și utilizează datele din spațiu, va îmbunătăți în mod semnificativ informațiile și supravegherea NATO și va oferi sprijin esențial misiunilor și operațiilor militare ale NATO.

Denumită „Alliance Persistent Surveillance from Space” (APSS – Supravegherea Persistentă din Spațiu a Alianței ), această inițiativă va consta în stabilirea unei constelații virtuale, denumită „Aquila”, de active spațiale atât naționale, cât și comerciale, în special sateliți, valorificând cele mai recente progrese în tehnologia spațială comercială.

 

Geoană: Proiectul spațial, un atu puternic pentru sistemul de informații al NATO

 

„Acest proiect este, de asemenea, un exemplu excelent de cooperare civilo-militară, oferind un atu puternic pentru instrumentele noastre de informații”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Contribuția timpurie a Luxemburgului de 16,5 milioane de euro a pus bazele acestei inițiative și va permite țărilor participante să contribuie la ”Aquila” prin propriile active, date și/sau fonduri.

APSS constituie un element important în implementarea politicii spațiale globale a NATO, adoptată în 2019, potrivit unui comunicat de presă al NATO.

1. Sursă foto... (nato-spatiu_49911700.jpg)

Sursă foto: NATO

Într-o primă fază, proiectul se va axa pe prelucrarea și distribuirea datelor care deja se interceptează de sateliții aflați în spațiu.

NATO colectează deja astfel de date ISR (Informații, Supraveghere, Recunoaștere) din spațiu, dar construcția APSS va permite ca acestea să fie mai bine organizate și integrate, a declarat Ludwig Decamps, directorul general al Agenției de Comunicații și Informații a NATO (NCIA), care va fi organismul de implementare a noii inițiative.

„Adoptăm o abordare centrată pe date”, a spus Decamps reporterilor luni, înainte ca inițiativa să fie lansată. „Nu este vorba atât de mult despre conectarea sistemelor între ele. Este într-adevăr despre a aduce date în alianță și a face ca aceste date să fie disponibile în formate utilizabile în întreaga alianță”, potrivit publicației americane Defense News.

 

Următoarele faze vor presupune trimiterea de sateliți echipați cu tehnologii de ultimă generație

 

Fazele următoare vor presupune desigur și trimiterea în spațiu de sateliți echipați cu tehnologii de ultimă generație în privința culegerii informațiilor.

Colectarea din spațiu a datelor ISR este vitală pentru efortul de informații al NATO, a declarat David Cattler, secretar general adjunct pentru informații și securitate comune. Se așteaptă să aibă loc peste 24.000 de lansări de sateliți între 2022 și 2031, în creștere față de aproximativ 5.500 de lansări care au avut loc în deceniul anterior, a spus Cattler, citând date publicate de Asociația Industriei Sateliților.

Inițiativa vine pe măsură ce domeniul spațial a devenit din ce în ce mai „aglomerat și mai competitiv”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă, din 13 februarie, la sediul NATO de la Bruxelles.

 

România se numără printre statele care participă la proiectul spațial

 

3. Foto cu ca... (satelit-distrus-satelit_02353200.jpg)

Foto cu caracter ilustrativ via BBC

Prin aderarea la proiectul APSS, statele participante vor avea acces la mai multe informații provenite de la sateliți, față de cât le oferă capabilitățile actuale. În afară de acest câștig ca volum de informații, va crește și capacitatea de analiză militară la nivel de alianță, deoarece un același set de date va fi văzut de specialiști din mai multe țări, nu doar dintr-un un număr relativ mic de state care au făcut, anterior, investiții destul de importante în acest domeniu.

Țările semnatare ale memorandumului privind crearea APSS sunt: Belgia, Bulgaria, Canada, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia și Ungaria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel