România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Europei / Mircea Geoana
Harta Europei / Mircea Geoana

”Triunghiul de la Weimar” a fost revitalizat după agresiunea rusă din Ucraina și joacă un rol important în actualul context de securitate - cu Rusia care încearcă să destabilizeze Europa prin orice mijloace.

Prezent la Aspen - GMF Bucharest Forum, desfășurat la București pe 24 și 25 octombrie, ex-Secretarul General adjunct al NATO a explicat care este viziunea sa privind politica externă a României. 

Fostul oficial NATO a punctat faptul că există o serie de obiective strategice încă neîndeplinite, făcând referire la adoptarea monedei Euro, admiterea României în Schengen și OECD. ”Îmi aduc aminte că, în calitate de ministru de externe am demarat negocierile pentru a deveni membri ai OECD. După 20 de ani nu suntem încă acolo și asta e problema internă a României”.

În opinia sa, locul României este în Triunghiul de la Weimar: ”Vreau ca România să se alăture formatului Weimar, alături de Germania, Franța și Polonia. Este un echilibru natural între Nordul, Vestul, Sudul și Estul Europei”.

Gândit ca un forum de cooperare diplomatică și strategică între Franța, Germania și Polonia, ”Triunghiul Weimar” este o platformă esențială pentru coordonarea acțiunilor și consolidarea coeziunii UE.

Cele trei state încearcă, în formatul Weimar, să găsească soluții pe cele mai importante teme pentru Europa (apărarea, unitatea statelor europene și securitate energetică), iar România ar putea contribui la consolidarea acestor trei piloni.

 

Punte între regiuni

 

Rolul României în regiune este mult sub potențialul său și ar putea deveni o punte între regiuni, mai crede fostul oficial al Alianței.

Avem un rol important în Marea Neagră. Există proiecte uriașe pentru proiecte energetice semnificative: cablul submarin de transport al energiei electrice, din Azerbaidjan și Georgia către Europa, trece prin România, de asemenea, în următorii ani, țara noastră ar trebui să înceapă deja să exploateze zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

”Din punct de vedere strategic, suntem cel mai important stat din zona noastră și trebuie să avem un rol de legătură între regiuni. Trebuie să îi ajutăm pe prietenii din Balcanii de Vest în drumul spre Uniunea Europeană”, a mai spus Geoană.

”România trebuie să joace un rol mai activ în Europa Centrală, care este acum în proces de , Grupul de la Vișegrad fiind practic disfuncțional, ca să o spunem elegant”, a mai adăugat Geoană, care face referire la diviziunile profunde dintre membrii acestui format, cauzate de apropierea Ungariei și Slovaciei de Rusia, în timp ce Polonia și Republica Cehă rămân atașate valorilor europene.

 

”Triunghiul Weimar”începe să funcționeze. Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune

 

Trilaterala Franța-Germania-Polonia, cunoscută și sub numele de Triunghiul Weimar (prima întâlnire avut loc în 1991 la Weimar, Germania), a fost reactivată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Franța, Germania și Polonia au convenit în această vară să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării.

Astfel, ministrul Forțelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, a convenit cu omologii săi german și polonez, Boris Pistorius și Władysław Kosiniak-Kamysz, direcțiile privind exercițiile comune, mobilitatea militară și cooperarea industrială.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, în cadrul reuniunii de la Paris, că obiectivul este de a "reuni un grup de state europene care sunt de acord să elimine acest deficit de capacităţi (de arme cu rază lungă de acțiune), pe termen mediu şi lung" şi de a face acest lucru până la summitul NATO din iulie.

 

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel