România nu exclude o ”provocare cibernetică” a Rusiei, în cazul alertei de dronă de la Constanţa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Gerber
Drona Gerber

Specialiştii Ministerului Apărării analizează şi varianta unei "provocări cibernetice" în legătură cu alerta de drone de la Constanţa, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat vineri că MApN nu exclude nici varianta unei "provocări cibernetice" în legătură cu alerta de drone de la Constanţa, având în vedere că piloţii aeronavelor din Poliţia aeriană internaţională care au fost ridicate de la sol, urmare a alertei, nu au avut un contact vizual cu drona în cauză.

”Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză", a mai declarat Marcel Ciolacu.

Joi seară, premierul a declarat că  "S-au ridicat nişte avioane din Poliţia aeriană internaţională", a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

În acelaşi context, Ciolacul a explicat și care sunt circumstanțele în care pot fi doborâte dronele.

"Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană", a arătat Ciolacu.

Ministerul Apărării Naţionale a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

"Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat transmis DefenseRomania.

 

99,9%, anul acesta România va intra terestru în Schengen

 

Premierul Marcel Ciolacu a mai declarat că intrarea cu frontiera terestră a României în Spaţiul Schengen anul acesta este certă în procent de "99,9%", subliniind că şi-ar dori ca din noul guvern care se va forma în Austria să facă parte şi social-democraţii austrieci.

"După cum bine ştiţi, s-au terminat alegerile în Austria, n-au format încă noul guvern. Eu îmi doresc să-l formeze cu social-democraţii de această dată, pentru că, după cum ştiţi, domnul cancelar Nehammer este din familia PPE, aceeaşi familie din care face parte şi Partidul Naţional Liberal. Dar, hai să vă spun cu o certitudine de 99,9%, anul acesta România va intra terestru în Schengen", a declarat Marcel Ciolacu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel