România nu are două Armate. Generalul Bălăceanu: ”Pensiile militare nu sunt speciale!” Principiul divide et impera, aplicat Armatei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

General locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în cadrul unui interviu, a atins și controversatul subiect al pensiilor militare considerate în mod eronat și în mod peiorativ „pensii speciale”.

Într-un material publicat pe Adevărul, generalul Bălăceanu abordează problema pensiilor militare, în cadrul unui dialog cu analistul militar Ion Petrescu.

Să începem cu un adevăr axiomatic, pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale.

În altă ordine de idei, o armată puternică, respectată de poporul şi de statul căruia îi slujeşte, este o armată ce cuprinde deopotrivă pe cei în activitate şi pe cei în rezervă, ale căror drepturi, aşa cum le sunt obligaţiile, devin sacrosante.

În etapa actuală, înţelegând dificultăţile legate de pandemie, obiectivul pe care ni l-am propus, nu este acela de creştere a pensiilor militare de stat, deşi de ani buni acest lucru nu s-a mai întâmplat, ci înlăturarea discriminărilor în sistemul de pensii militare, corelându-ne cu măsurile luate, sau care vor fi luate în sistemul public de pensii, pentru înlăturarea inechităţilor.

Este într-o logică a solidarităţii sociale, ca odată cu înlăturarea inechităţilor din sistemul public de pensii, să realizăm şi eliminarea discriminărilor din sistemul pensiilor militare de stat”, afirmă general locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu.

 

România nu are două Armate. Principiul divide et impera, aplicat Armatei

 

Reputatul analist Ion Petrescu, în dialogul său, continuă: „Terţi, pe care din eleganţă nu o să îi numesc, au susţinut şi motivat financiar diferenţa dintre profesioniştii militari care au activat în teatre de război, precum cel afgan şi acela irakian şi militarii de carieră, care au evoluat doar în interiorul României, dar pe baza eforturilor şi sacrificiilor lor au putut camarazii din Forţa Expediţionară Românească să fie recrutaţi, instruiţi, echipaţi şi retribuiţi pe măsura periculozităţii misiunilor ce urmau să le îndeplinească în Afganistan sau Irak. Unii civili, azi parlamentari, chiar au naivitatea să creadă că avem două armate. Una pentru acasă şi alta pentru misiunile asumate alături de aliaţii din NATO. Sigur că realitatea bate această inepţie, dar tocmai de aceea vă întreb care este punctul de vedere al Dumneavoastră, în această subtilă reiterare a principiului divide et impera?”

„Nu este uşor ca să gestionezi situaţii extrem de complexe şi să reuşeşti ca măsura să fie aceeaşi, sau apropiată pentru diversele categorii de personal, ca atare nu putem spune că nu sunt nemulţumiri ce vizează unele drepturi, mai ales în plan financiar, între, spre exemplu, două corpuri de veterani, veteranii de război, omagiul nostru celor ce nu mai sunt şi multă sănătate puţinilor rămaşi şi veteranii din teatrele de operaţii, aprecierea şi deosebita noastră consideraţie pentru devotamentul lor.

Sunt apoi cei care au participat la evenimentele din decembrie 1989, istoria, în timp, va consemna adevărul, armata a fost cea care a salvat statul român şi a instaurat democraţia, renunţând la puterea ce îi aparţinea prin apariţia acelui vacuum de putere, pe care cineva trebuia să îl umple.

Ori au fost şi atunci situaţii limită, pentru un militar situaţia limită este cea în care te confrunţi direct cu moartea, eu unul fiind rănit uşor şi putând spune cu mândrie, dulce ca mierea e glonţul patriei! Cum se va reuşi ca toate aceste corpuri militare, aparţinând unor perioade istorice diferite, unor misiuni şi condiţionări ale misiunilor diferite, unor interpretări sociale şi istorice diferite, să fie într-un tot este greu, foarte greu de răspuns, dar abia atunci am avea cu adevărat simbolul şi realitatea unei armate ca un tot unitar.

Realitatea inexorabilă este că indiferent, repet indiferent, de perioada istorică, de drapelul faţă de care s-a jurat, sau de conţinutul jurământului militar, militarul român a avut şi are o singură cauză şi un singur crez,Ţara şi Poporul Său!”, conchide general locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Scandalul 'pensiilor speciale'. Renate Weber: Tăierea acestor pensii, inclusiv în rândul militarilor, constituțională

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel