„Agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte de actualitate vizând situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului în desfășurare din Ucraina, deciziile și măsurile aliate adoptate la Summit-ul NATO, destinate consolidării posturii Alianței de descurajare și apărare, respectiv cooperarea în cadrul UE și bilateral”, precizează MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.
Vasile Dîncu a mulțumit Italiei pentru misiunile de Poliție Aeriană efectuate în România cu avioane Eurofighter Typhoon
Demnitarul român a adresat mulțumiri pentru angajamentul substanțial al Italiei, prin participarea constantă a Forțelor Aeriene Italiene la misiunea de poliție aeriană întărită din România, aspect reflectat inclusiv prin suplimentarea cu patru aeronave Eurofighter a contribuției la această misiune.
În context, oficialul român a reiterat solidaritatea României cu Ucraina și susținerea totală şi necondiționată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia.
Amintim că începând de la mijlocul lunii decembrie 2021,timp de patru luni, 140 de militari italieni și 4 aeronave Eurofighter Typhoon din cadrul Forțelor Aeriene Italiene, care constituie Detașamentul Black Storm, execută misiuni de poliție aeriană alături de piloții români şi aeronave F-16 Fighting Falcon, respectiv MiG-21 LanceR.
Italia va trimite în Marea Neagră două dragoare maritime care vor acționa cu Forțele Navale Române pentru descoperirea și neutralizarea minelor
Totodată, potrivit MApN, ministrul italian al apărării a evidențiat „rolul esențial pe care îl are România pentru securitatea din regiunea Mării Negre”, reiterând decizia Italiei de a contribui la consolidarea flancului estic al NATO.
În context, ministrul Lorenzo Guerini a anunțat intenția Italiei de a trimite, în perioada imediat următoare, două dragoare maritime, care să acționeze în Marea Neagră, împreună cu Forțele Navale ale României, pentru descoperirea și neutralizarea minelor marine.
CITEȘTE ȘI: Mină marină, observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri distanţă de Capu Midia
Summit-ul extraordinar NATO, Busola Strategică și războiul din Ucraina
„Ministrul român al apărării naționale a subliniat relevanța unică a Summit-ului extraordinar NATO din 24 martie, în cadrul căruia liderii aliați au adoptat decizii istorice în vederea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Privind cooperarea în cadrul Uniunii Europene, demnitarul român a apreciat că Busola Strategică, recent aprobată, reprezintă un document esențial în repoziționarea UE ca actor global, printr-o orientare strategică ce se bazează pe o evaluare comună a situației de securitate și prin reconfirmarea importanței cooperării UE - NATO pentru securitatea continentului european. În context, ministrul Dîncu a subliniat rolul primordial al NATO pentru securitatea spațiului euro-atlantic. Totodată, ministrul apărării naționale a reiterat importanța consolidării securității din vecinătatea estică imediată prin utilizarea întregului potențial al instrumentelor și politicilor UE pentru consolidarea rezilienței Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
În final, ministrul Vasile Dîncu a reiterat importanța continuării demersurilor privind sprijinul umanitar oferit Ucrainei, salutând în acest sens contribuția Italiei, concretizată în donații substanțiale, printre care 8 ambulanțe complet echipate au ajuns în Ucraina prin intermediul Hub-lui umanitar logistic de la Suceava, Italia fiind de altfel printre primele țări care au utilizat această facilitate”, mai precizează MApN.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News