România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Rusă / ministerul apărării
Armata Rusă / ministerul apărării

O Românie modernă, independentă și sigură este posibilă doar dacă rămânem cu fața către Vest. Acțiunile Rusiei nu lasă loc de dubii - Moscova clamează pacea și atacă state precum Georgia și Ucraina, inventând pretexte demne de Germania anilor 30. Singura pavăză credibilă rămâne Alianța Nord Atlantică.

Toți cei care strigă acum că ”NATO ne bagă în război” trebuie să se uite că, până una-alta, prietenia cu Rusia te bagă în război (a se vedea exemplul Coreei de Nord care își dovedește loialitatea față de Rusia, trimițănd militari să lupte împotriva Ucrainei).

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a ținut un discurs în contextul participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO.

”Trăim timpuri fără precedent. Riscurile și provocările de securitate sunt evidente. Le putem face față, doar umăr la umăr cu aliații României”, a precizat șefa diplomației române.

Luminița Odobescu a expus câteva argumente în favoarea beneficiilor pentru România pe care le aduce ”Scutul NATO”. Prezentăm mai jos mesajul ministrului român de externe.

”Nu trebuie să uităm că aderarea României la NATO în urmă cu 20 de ani a avut ca obiectiv întărirea securității României și protejarea țării noastre de orice amenințare sau atac din exterior.

6. Harta Estu... (harta-romania-harta-estul-europei-rusia-harta-ucraina_45859300.JPG)

Suntem situați în sud-estul Europei, la gurile Dunării și la Marea Neagră, într-un spațiu de intersecție și trecere dinspre Europa spre Caucaz și Orientul Mijlociu.

România și românii au decis că securitatea teritoriului, a noastră și a celor dragi este mai bine asigurată în cadrul NATO decât putem să o facem singuri.

Neutralitatea este o vorbă în vânt când regiunea și lumea vede actori statali care contestă cu brutalitate granițe, teritorii, și chiar viața și libertatea oamenilor.

Nimeni nu vrea război. Exact de aceasta NATO este cea mai bună asigurare că România și românii sunt la adăpost. Toate ororile războiului se întâmplă în țări care nu au o umbrelă de securitate precum cea oferită de NATO.

Apartenența la NATO ne oferă, cele mai puternice garanții de securitate pe care țara noastră le-a avut vreodată și sunt înscrise în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

Un atac armat împotriva oricărui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor, iar fiecare aliat este chemat să ofere sprijin.

Beneficii tangibile și consistente

În contextul creșterii amenințării Rusiei și al războiul declanșat de aceasta în apropierea României, în Ucraina, beneficiem de o prezență concretă a aliaților pe teritoriul nostru, cu forțe de luptă, cu contribuții la apărarea spațiului aerian. Cei peste 5.000 de soldați aliați sunt în România pentru descurajare și întărirea apărării noastre, demonstrând că NATO este, astfel, implicată direct și vizibil în protejarea securității noastre.

Un alt efect benefic al prezenței trupelor străine pe teritoriul nostru este dinamizarea economiilor locale din zonele unde acestea sunt staționate.

Pentru a susține efortul comun de apărare în cadrul NATO, inclusiv pentru țara noastră, participăm la coridoare de transport menite să faciliteze mobilitatea militară a trupelor aliate. Îmbunătățirea drumurilor pentru forțele militare este de folos și pentru circulația și transporturile civile, contribuind la modernizarea infrastructurii în România.

Apartenența la NATO întărește credibilitatea României în plan internațional, inclusiv pe piețele financiare. Țara noastră este văzută ca un stat sigur și stabil, bine apărat. Astfel, investitorii români și străini au încredere să își desfășoare afacerile în România, să genereze capital și să creeze locuri de muncă pentru cetățenii români.

În cadrul NATO, am obținut fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii militare, cum ar fi modernizarea unor aeroporturi. Participăm la programe de sprijinire a dezvoltării industriei de apărare, ceea ce permite inclusiv transferul de tehnologii  avansate în România și crearea de noi parteneriate sau înființarea de noi fabrici și companii în țara noastră și oportunități profesionale sporite pentru cetățenii români. 

NATO este totodată și o sursă de expertiză în ceea ce privește apărarea împotriva amenințărilor cibernetice, hibride, precum și a consolidării rezilienței față de acestea.

România are o voce puternică și respectată în NATO

Participăm la deciziile care influențează securitatea europeană și euro-atlantică, inclusiv a noastră. Toate deciziile Alianței sunt luate cu unanimitate de voturi.

NATO nu este doar o alianță de apărare colectivă.

Este cea mai puternică structură de apărare a Europei și a spațiului euro-atlantic, printr-un efort reunit al statelor europene cu SUA și Canada.

România a pledat și pledează în continuare ca dezvoltarea apărării comune în cadrul Uniunii Europene să se facă în sinergie cu NATO.

Astfel, ne străduim să valorificăm avantajele în materie de apărare din ambele organizații și să construim o apărare solidă și eficace a Europei, care să ne pună la adăpost de toate pericolele și de care să beneficiem pe deplin.

În istoria sa, România suverană și-a câștigat demnitatea și a găsit recunoaștere în lume prin sacrificiul, dăruirea și curajul cetățenilor săi. Însă România a fost prosperă, sigură și dezvoltată, când a avut parteneri cu care să împărtășească aceleași valori și viziuni. Astăzi nu suntem singuri și prin asta suntem siguri”, se arată în mesajul șefei diplomației române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel