Sâmbătă, 6 mai, Ministrul Economiei și Industriei din Japonia, Dl. Yasutoshi NISHIMURA a efectuat o vizită în România, în cadrul căreia a purtat discuții legate de relațiile economice bilaterale cu Dl. Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Parte a unui turneu mai amplu în Europa, care a cuprins vizite în Franța, Polonia, Cehia și Bulgaria, vizita ministrului Nishimura în România are loc ca urmare a semnării Parteneriatului Strategic cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Japonia, în luna martie.
Cei doi miniștri au semnat o declarație comună și au susținut o declarație de presă privind inovațiile viitorului, cooperarea economică și digitală.
Pentru a intensifica relațiile economice bilaterale, ministrul Nishimura a fost însoțit de mai multe firme japoneze.
”Tocmai am semnat o declarație comună privind consolidarea cooperarării cu Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Sebastian Burduja.
Foto: Yasutoshi NISHIMURA și Sebastian-Ioan Burduja
NTT Data și Hitachi au investit deja (în România n.r.) pe fondul facilităților fiscale privind scutirea de impozit pe venit pentru personalul IT, iar acum opt companii (japoneze n.r.) li se vor alătura pentru a organiza o masă rotundă împreună cu companiile IT din România pentru a găsi soluții de cooperare și parteneriat”, a declarat ministrul Ministrul Economiei și Industriei din Japonia, Dl. Yasutoshi NISHIMURA.
De asemenea, ministrul nipon a ținut să evidențieze rolul României în integrarea specialiștilor IT și a statup-urilor din Ukraina. ”Companiile japoneze, cehe și poloneze contribuie la procesul de integrare a refugiaților (din Ucraina n.r.), iar România a confirmat că va sprijini în continuare recrutările personalului ucrainean din domeniul IT și va colabora cu startup-urile (ucrainene n.r.) ”.
Parteneriatul Strategic cu Japonia
Documentul semnat pe 7 martie 2023 consfințește nivelul fără precedent de apropiere și cooperare dintre România și Japonia pe trei paliere principale:
1. dialog politico-securitar,
2. aspecte economice și de dezvoltare, precum și
3. cultură, știință și tehnologie, cercetare și dezvoltare, inovare și contacte interumane.
Dincolo de valorificarea superioară a potențialului semnificativ al relațiilor dintre cele două țări, Parteneriatul înseamnă pentru România acces la tehnologia și know how-ul companiilor japoneze, recunoscute ca find printre cele mai performante la nivel global. Țara noastră poate deveni un teren propice pentru investiții din partea companiilor japoneze.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News