Aliații sunt aici, dar România și-a făcut treaba? Gen. Hodges ne trezește: Infrastructura e vitală: Dacă rușii văd că ajung la Focșani mai repede ca noi, ar putea fi tentați să acționeze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

România trebuie să înțeleagă că infrastructura precară este o vulnerabilitate pentru România, ca întreg, nu doar pentru armată, spune Ben Hodges.

Securitatea României are doi piloni importanți - apartenența la NATO și parteneriatul cu Statele Unite. Ambele asigură un nivel de protecție nemaintâlnit în istoria țării noastre, dar România trebuie să își îmbunătățească infrastructura.

Într-un interviu acordat Defense România, Gen Lt (r.) Ben Hodges a declarat că și-ar dori să vadă o prezență permanentă a Armatei SUA pe teritoriul țării noastre. ”Există mii de trupe americane în mod constant în România, atât armata, cât și forțele aeriene. Aș vrea să văd mai mult, aș vrea să văd o prezență permanentă”.

Dar generalul american lasă să se înțeleagă că România trebuie să-și facă partea sa de treabă și să nu se bazeze exclusiv pe sprijinul aliaților.

Infrastructura, arată Ben Hodges, este un element vital pentru a pune în practică măsurile de descurajare împotriva Rusiei.

”Vorbesc atât de mult despre infrastructură pentru că trebuie să demonstrăm că ne putem mișca la fel de repede sau mai repede decât forțele ruse. Dacă rușii văd că ar putea ajunge la Focșani, să zicem, mai repede decât noi, atunci ar putea fi tentați să facă ceva”, avertizează generalul american, care face o paralelă cu situația din flancul de nord al Alianței: ”La fel și în Lituania, în coridorul Suwaki. Dacă ruși cred că ar putea fi primii acolo, mai repede decât noi, atunci ar putea fi tentați să o facă”.

Practic, Ben Hodges spune că degeaba ai la dispoziție sau aliații ar putea să îți furnizeze cele mai performante tancuri, dacă e nevoie de zile întregi pentru a străbate România.

Citește și: Generalul (r.) Bălăceanu avertizează: Poarta Focșanilor e în continuare punctul vulnerabil al Armatei României într-un posibil război

 

O bază militară americană, în România? Ben Hodges: O brigadă ar însemna o capacitate semnificativă

Divizia 101 Aeropurtată (101st Airborne Division), trecând pe sub Arcul de Triumf, la parada de 1 Decembrie

Ben Hodges recunoaște că situația de securitate s-a schimbat radical în regiune, iar ce era valabil acum câțiva ani trebuie substanțial regândit.

Prezența SUA în România ar trebui să fie una permanentă, crede generalul, care recunoaște că înainte de agresiunea rusă din Ucraina avea o abordare diferită.

”(Înainte) credeam că e mai bine să avem o prezență rotațională, pentru că poți face mai multe cu soldații care vin prin rotație. Cred că dacă ați avea aici o prezență permanentă la nivel de brigadă (o brigadă a Armatei SUA are aproximativ 4.000 de militari - n.r.), asta ar însemna o capacitate semnificativă într-o zonă importantă” cum este România. 

Acum, militarii americani ”sunt dislocați timp de 6 luni, 9 luni, și apoi se întorc acasă. Dacă ar trăi aici cu familiile, ar intra într-un fel de ciclu normal () pot face mai multe antrenamente”.

Dar, pentru a putea avea o bază permanentă, Armata SUA trebuie să fie sigură că forțele sale staționate permanent ar avea toate facilitățile unde pot menține nivelul potrivit de pregătire și pot asigura întreținerea echipamentelor, a concluzionat generalul Ben Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel