UPDATE, ora 19.15: Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că Bulgaria și România vor primi la pachet votul în JAI.
”Este o problemă de securitate, și nu o discuție politică. Avem 75 de mii de oameni care trec granița UE fără a fi înregistrați, care au venit din Serbia, Bulgaria, Ungaria, România”.
Granițele Uniunii nu funcționează dacă noi avem 75 de mii de migranți.
Ministrul de interne dorește un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru primăvară”, a declarat cancelarul austriac.
***
Manfred Webber, președintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat că problemele Austriei cu migrația pot fi înțelese, dar Viena nu poate condiționa accederea României în Spațiul Schengen de rezolvarea problemei migrației, pentru care România nu are nicio vină.
”Înțeleg frustrarea Austriei, dar nu poți să rezolvi o problemă prin crearea unei alte probleme”, a spus Manfred Webber, președinte PPE.
Webber mai arată că susține cererile Austriei privind migrația, ”dar până acum Austria nu a spus nimic”. Președintele Grupului PPE explică faptul că problema Austriei cu migranții trebuie rezolvată cu soluți, nu cu restricții.
”Știm că Rusia este interesată să ne să ne rupă unitatea în UE. Trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în UE”, a conchis Webber.
Cristian Diaconescu: ”Trebuie mers până la capăt, dar într-o manieră profesionistă”
Este complicat să rezolvi cazul aderării la Schengen, dacă subiectul nu a fost pregătit din timp din punct de vedere politico-diplomatic, este de părere fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
”Acordul Schengen este unul tehnic. Evaluarea tehnică a Comisiei a fost pozitivă. Discuția în acest moment este una politică”, arată Diaconescu.
Fostul șef al diplomației atrage atenția cu privire la riscul adoptării unor decizii dezavantajoase pentru România, care s-ar putea adopta în reuniunea miniștrilor de interne de mâine.
”Trebuie mers până la capăt, dar într-o manieră profesionistă. Sofisticat, trebuie construită o strategie (...) ca România să obțină maximul privitor la Schengen.
Jocul în JAI de mâine trebuie făcut astfel încât să nu se ajungă la o formulă care, practic, să reprezinte un paliativ și să nu confirme aspirațiile României, perfect întemeiate.
Decuplarea de Bulgaria poate fi o capcană.
Procedura juridică de decuplare ar fi una complicată și ar putea deveni un argument care s-ar întoarce împotriva României în ceea ce privește integrarea” este de părere Cristian Diaconescu.
Acesta mai arată că o decuplare a celor două state ar genera o serie de probleme tehnice, având în vedere că frontiera româno-bulgară are 640 de km. ”Aderarea doar a României ar genera, din perspectiva Bulgariei, măsuri de retorsiune tehnice în teren. Cum ne imaginăm ca România să asigure libertatea de circulație a cetățenilor europeni, iar Bulgaria să o blocheze? Din punct de vedere operațional, problemele ar fi foarte complicate, iar Bulgaria nu s-a ferit să anunțe acest lucru”, a conchis fostul ministru de externe, într-o intervenție la la Digi24.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News