România ia în calcul toate scenariile. Vișoianu: La Dragomirești producem muniție la capacitate maximă. Armata și industria sunt pregătite

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons

O veste bună vine dinspre Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești, unde se produce muniție medie și mare. Azi Uzina operează la capacitate maximă, în trei schimburi și nu de puține ori inclusiv în weekend-uri.

Corneliu Vișoianu, directorul UPS Dragomirești, în cadrul unui interviu acordat Canal 33, a confirmat că Uzina produce și lucrează la capacitate maximă, vorbind inclusiv de procesul de retehnologizare prin care fabrica trece. El a dat asigurări că Armata și industria lucrează intens și au pe masă toate scenariile posibile, inclusiv cele mai sumbre, fiind capabile să facă față provocărilor actuale.

„UPS Dragomirești produce muniție iar în contextul actual muniția e o cerință foarte mare ceea ce dă o măsură suplimentară activității noastre. Noi producem muniție medie și mare de la cea de elicoptere, până la celebrele proiectile de 155 mm care sunt foarte căutate pe piață. Nu pot intra în alte detalii deoarece sunt multe clasificate.

(...) Se caută forme de interoperabilitate, e principala provocare cu care ne-am confruntat de la începutul războiului din Ucraina. Industria noastră provine din Pactul de la Varșovia iar din punct de vedere al tehnologiilor și liniilor de fabricație aparaturile au fost învechite, ele trebuie schimbate. Problema legată de schimbarea de tehnologie presupune cooperare, o formă de  transfer de tehnologie care e un proces extrem de complex. Dar suntem prezenți. Sunt date clasificate, dar vă pot asigura că Armata și noi industria suntem la un nivel în care putem răspunde provocărilor momentului. Sunt evident multe lucruri de făcut, dar calea e corectă”, arată Corneliu Vișoianu.

 

Armata României și industria iau în calcul toate scenariile posibile

 

2. Foto: Forț... (trageri-armata-romaniei-romania_93714700.jpg)

Foto: Forțele Terestre Române

Ce vă pot confirma e că sunt luate în calcul o sumă întreagă de variante și scenarii posibile. Toate, chiar și pe cele cu probabilitate redusă. Suntem pregătiți și facem eforturi iar la UPS Dragomirești se lucrează trei schimburi. Deci permanent, uneori și în weekenduri când sunt comenzi de livrat. Încercăm o diversificare a producției pentru că lumea civilizată merge spre ideea de dual use, pentru ca produsele să fie folosite și militar, dar și civil.

Lucrurile sunt în momentul de față sub control. Mai trebuie reglementări de natură legislativă, există cooperare politică, de la structurile de forță și până la intelligence. Există și o comunicare între Economie și Apărare care a lipsit înainte. Poate și acesta a fost unul din motivele declinului industriei”, a conchis Corneliu Vișoianu, directorul UPS Dragomirești. 

Acesta a mai precizat că Memorandumul semnat cu partenerii americani de la General Dynamics e discutat îndeaproape pentru a identifica forule de implementare rapidă. 

Și pentru că vorbim de muniție de calibru mare de 120 mm sau 155 mm, trebuie precizat că General Dynamics intenționează să se implice direct. Recent Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu valoare însă de memorandum, cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.

 

România are nevoie de muniție de calibru mare. Tancuri și obuziere moderne de 155 mm vor ajunge în dotarea Armatei

 

3. Tanc Abram... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-38-3_80002800.jpeg)

Tanc Abrams e expus la BSDA 2024, photo source: DefenseRomania

Amintim că România a semnat recent un contract cu gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset. Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10. 

Tot la nivel de batalion au fost achiziționate și 54 de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

CITEȘTE ȘI: Sistemul de război electronic Viper Shield, destinat avioanelor F-16 Block 70/72, intră în producție: Aeronavele căror state beneficiază de acest important upgrade?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel