România, fonduri UE de apărare. Ministrul Fifor, despre NATO și schimbarea echilibrului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
armata romana
armata romana

Ministrul Apărării a vorbit despre creionarea programului de apărăre europenă comună și NATO.

Ministrul Mihai Fifor a anunțat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA că a vorbit despre fondul PESCO și a anunțat că România va beneficia de bani europeni pentru apărare. 

„Suntem o țară ca a aderat la cadrul structurat PESCO (nr. - fond al UE pentru apărare) pentru finanțarea comună și dezvoltarea comună de proiecte și programe în domeniul apărării”.

Ministrul Apărării spune că în luarăile de poziție pe care le-a avut cu liderii europeni „am cerut evitarea cu orice preț a suprapunerilor între NATO, PESCO și apărarea europeană”.

Justificarea în UE a unui program comun de apărare

„Justificarea Franței, Germaniei și a altor state din UE este că Europa trebuie să fie un partener în sine în cadrul NATO. De pe aceste principii se pleacă în dezvoltarea ulterioară a programelor noastre. România a semnat aderarea la PESCO. Vor fi sume foarte importante de bani care se vor aloca. Dacă inițial se vorbea de 500 de milioane de euro pentru industrie și încă 500 de milioane de euro pentru cercetare și dezvoltare, acum se discută de sume mult mai consistente. România nu are niciun motiv pentru care nu ar accesa aceste sume în parteneriat cu alte state, desigur. E o condiție să fie minim două  sau trei state care să se asocieze într-un proiect ce ține de industria de apărare”, a declarat ministrul Mihai Fifor. 

SUA - UE, se schimbă echilibrul

Acesta a precizat că cel mai probabil începând de anul viitor am putea avea acces la sumele respective, nefiind încă nimic stabilit, dar și că există solicitări din partea altor state de a avea proiecte cu România. 

Ministrul a comentat și scenariul potrivit căruia în momentul în care UE va aloca bani pentru apărare se schimbă echilibrul în raport cu SUA. Asta întrucât, cu banii europeni, în mod cert vor putea fi achiziționate numai echipamente europene, la fel cum pe banii americani nu se poate achiziționa decât echipamente americane.

„Suntem la fel cu curioși să vedem cum se va dezvolta până la capăt acest lucru. Cred că de aici s-a născut PESCO. După solicitarea președintelui Trump referitoare la acest ”burden sharing” (nr. - împărțirea poverii), astfel încât tot mai multe state membre NATO să aloce acel 2% asumat după summitul din Țara Galilor, s-a născut ideea că dacă tot se alocă fonduri suplimentare, să încercăm printr-o solidaritate europeană să gestionăm banii în interiorul UE”, a concluzionat ministrul Mihai Fifor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel