Viorel Manole amintește că după „eforturi mari din partea tuturor, dar în primul rând din partea poporului român, s-a achiziționat o escadrilă și urmează să se mai achiziționeze”, întrebându-se apoi de ce mentenanța acestora nu poate fi făcută în România, ci doar în Portugalia, de unde aeronavele sunt achiziționate.
„Unde vor fi aceste avioane întreținute?”
În acest sens Viorel Manole ne-a explicat că Lockheed Martin a fost de acord ca mentenața pentru avioanele F-16 ale României să se facă la Aerostar Bacău. Este un proces foarte greu și meticulos, dar Guvernul întârzie să dea o hotărâre de guvern pentru a declara Aerostar centru de mentenanță, situație pe care directorul PATROMIL o consideră „complet stupidă”.
„Un avion care zboară un număr de ore are nevoie de un anumit tip de control și intervenții”, spune directorul PATROMIL care a amintit că pentru ca producătorul să accepte un centru de mentenanță, „în primul rând trebuie ca proiectantul platformei să te desemneze și să te recunoască că poți îndeplini un minim de condiții.”
„Degeaba vrea statul unei anumite țări să trimită avionul la întreținere și reparații la un anumit operator, dacă operatorul respectiv nu este certificat de proiectantul și proprietarul platformei. Acesta e lucrul cel mai important!”, ne-a declarat Viorel Manole, care a adăugat că un răspuns afirmativ din partea proiectantului, în cazul de față Lockheed Martin, este teribil de greu de obținut, procesul fiind foarte complex și implică un audit, dar și multiple etape de testare.
„Este vorba de produsul lui, renumele, marca și bugetul lui. Noi suntem într-o situație complet stupidă în care Lockheed Martin spune că Aerostar Bacău este bun, dar noi nu putem da o hotărâre de guvern pentru a declara Aerostar centru național de mentenață”.
Ce se va întâmpla? „Vom trimite avioanele care vor avea nevoie de întreținere și mentenanță în Portugalia la OGMA”, a concluzionat Viorel Manole.
Amintim că, recent, Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că România este în discuții avansate pentru achiziționarea a încă cinci aeronave F-16 din Portugalia. În prezent Forțele Aeriene Române dispun de 12 aparate F-16.
CITEȘTE AICI: Avioane F-16. România, completarea escadrilei. Fifor răspunde criticilor
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News