România ezită, Polonia explică de ce nu poate trimite Patriot Ucrainei. Pe cifre stăm mai bine decât polonezii la numărul de Patriot livrate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii
Sistem de apărare antiaeriană Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Foto: Ambasada României din Statele Unite ale Americii

Saga sistemelor Patriot livrate Ucrainei a ajuns și în Polonia, nu doar în România. Asemenea țării noastre, polonezii se află în plin proces privind achiziția de sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune.

E fără putință de tăgadă că Polonia se numără printre statele care au ajutat cel mai mult din punct de vedere militar, nu doar umanitar, Ucraina. 

Polonia investește masiv în apărare, dar în același timp nu a ezitat să trimită armament și muniție Ucrainei, de la sisteme de artilerie, mașini de luptă, blindate, muniție și chiar avioane MiG-29.

Din cauza atacurilor masive ale Rusiei cu rachete, dar și cu drone, atacuri care vizează nu doar puncte militare ci și poziții de infrastructură critică civilă, Ucraina are nevoie tot mai mare de sisteme de apărare de ultimă generație. 

Aliații au livrat Ucrainei sisteme IRIS-T, NASAMS sau Patriot. 

Iar în ceea ce privește Patriot, zvonuri au apărut atât în Polonia, cât mai ales în România - unde ele au fost oficializate de la nivelul Administrației Prezidențiale - cu privire la livrarea unor sisteme Patriot Ucrainei.

În prezent Ucraina deține 3 sisteme Patriot, două livrate de Germania și unul de SUA.

2. Sistem Pat... (patriot-germane-germania_76792700.jpg)Sistem Patriot german, photo source: Bundeswehr

 

Polonia explică de ce nu poate livra Patriot Ucrainei. Poloniei i-au fost livrate două sisteme, României patru

 

În România livrarea unui Patriot Ucrainei trebuie să aibă atât acordul Parlamentului, cât și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism pe care președintele Klaus Iohannis nu pare prea grăbit să îl convoace.

Tot președintele e cel care a făcut primele valuri cu livrarea unui sistem Patriot românesc către Ucraina, după ce la începutul lunii trecute, prezent în vizită oficială Statele Unite ale Americii, președintele Klaus Iohannis a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.

E vorba de un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operaționalizat nu va fi trimis Ucrainei.

De partea cealaltă Guvernul condus de Marcel Ciolacu ezită, precizând că Ministerul Apărării are rețineri mari cu privire la un asemenea transfer. 

Dar dacă România încă ezită, Polonia spune „nu” și explică de ce nu poate, reiterând faptul că e în continuare deschisă sprijinului militar necondiționat acordat Ucrainei. 

3. Tragere cu... (rachete_patriot_mapn_38070800.jpg)Tragere cu rachete Patriot în poligonul de la Capu Midia. Sursă foto: MApN

Însă polonezii sunt într-o situație specială. Publicația poloneză Defence 24 a solicitat un punct de vedere ministerului polonez al Apărării, care a explicat de ce nu pot fi livrate sisteme Patriot Ucrainei.

Polonia are în prezent două sisteme Patriot livrate, dintr-un contract semnat anul trecut. În comparație, România stă mult mai bine, având patru sisteme livrate. E adevărat, contractul fiind semnat înainte.

Polonezii își propun achiziția a 8 sisteme, în timp ce România a contractat 7 sisteme Patriot.

Polonia în schimb va integra Patriot în sistemul de comandă de luptă pentru apărare antiaeriană și antirachetă (IBCS - Integrated Air and Missile Defense Battle Command System), în valoare de 4 miliarde de dolari, finid singurul stat cu excepția SUA care va face acest lucru. Polonia are deja un acord privind IBCS, semnat în martie 2019. Proiectul acoperă în mod specific integrarea cu programul de apărare antiaeriană Wisła, denumirea locală pentru sistemul Patriot.

Polonia are graniță terestră și aeriană atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și Belarusul, ceea ce necesită o atenție sporită privind securitatea națională, asigurată și cu sprijinul american care a dislocat sisteme Patriot pentru protejarea hub-ului logistic din Rzeszów, precizează sursa citată. Dar în contextul situației de securitate din regiune și a frontierelor Poloniei cu Rusia și Belarusul, Varșovia nu poate renunța la unul din cele două sisteme Patriot pe care le are. Potrivit calendarului livrărilor, toate sistemele Patriot ar trebui să ajungă în Polonia în 2026.

„Nu suntem în măsură să transferăm acest tip de arme în Ucraina”, a conchis Ministerul Apărării din Polonia, potrivit Defence 24. Varșovia a reiterat însă că e în permanentă discuție cu aliații pentru a identifica „diverse metode” pentru sprijinirea apărării aeriene a Ucrainei.

Așadar, în comparație cu România care are livrate patru sisteme Patriot, Polonia are livrate două. Pe termen lung însă polonezii vor face integrare Patriot în sistemul IBCS iar industria lor va fi mai implicată în program, inclusiv prin producerea lansatoarelor M903 ale Patriot, dar și a unor componente de rachete PAC-3 MSE.

CITEȘTE ȘI: Câteva întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei. Gen. Grecu: Sistemul României, pe front dar pe linie directă cu SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel