România dezaprobă ”ingerințele masive” ale Moscovei în Moldova / Casa Albă: Rusia a încercat să influențeze alegerile

Reprezentanţi ai partidului prorus SOR - proteste la Chişinău, capitala Republicii Moldova.
Reprezentanţi ai partidului prorus SOR - proteste la Chişinău, capitala Republicii Moldova.

John Kirby, coordonator pentru Comunicații Strategice la NSC de la Casa Albă, declară că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze cursul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană în Republica Moldova.

Războiul hibrid al Rusiei din Republica Moldova este mai mult decât evident: sute de mii de voturi cumpărate, dezinformări masive pe canalele moldovenești de social media, pregătirea unor proteste violente, coordonate chiar de luptători Wagner - sunt doar câteva dintre metodele folosite de Moscova în alegerile din R. Moldova.

„Așa cum am avertizat săptămâna trecută, Rusia încearcă în mod activ să submineze alegerile Moldovei și integrarea sa europeană”, a explicat coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, la un briefing online.

La rândul său, România a transmis un mesaj destul de ferm cu privire la imixtiunea Rusiei în alegerile din Republică.

”MAE exprimă preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”, se arată într-un comunicat transmis de ministerul de externe către DefenseRomania.

”Aceste interferențe de o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea nemijlocită și prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informațiile expuse în ultimele zile de autoritățile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susținute cu resurse financiare considerabile. 

Democrația și încrederea în succesul proiectului european se construiesc în timp, prin eforturi permanente și consecvente. În final, democrația, aspirația firească spre libertate, stabilitate și prosperitate, vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor și piedicilor ridicate artificial. Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidențe.

Pe mai departe, este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internațională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce privește combaterea acțiunilor externe menite să submineze procese democratice esențiale, precum exercitarea votului.

România va continua investiția de energie și expertiză pentru susținerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum și pentru consolidarea rezilienței în fața ingerințelor Federației Ruse”, se mai arată în comunicat.

 

Răspunsul Rusiei

 

Evident, Rusia neagă. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a respins categoric acuzațiile conform cărora Moscova ar fi amestecat în procesul electoral din Moldova.

Mai mul, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE rus, acuză că autoritățile de la Chișinău au folosit ”metode antidemocratice” în alegerile de duminică și acuză autoritățile moldovenești că au ”efectuat represiuni împotriva politicienilor de opoziţie şi a presei independente”.

De asemenea, Rusia încearcă să acrediteze ideea că rezultatul referendumului a fost modificat de autoritățile de la Chișinău.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel