România deține deja 2 sisteme Patriot „gata de luptă” din 4. În 48 de ore va fi anunțată și decizia oficială privind livrarea unui sistem Ucrainei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tragere cu rachete Patriot în poligonul de la Capu Midia. Sursă foto: MApN
Tragere cu rachete Patriot în poligonul de la Capu Midia. Sursă foto: MApN

Din cele patru sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot pe care România le-a achiziționat, două sunt certificate. Decizia privind trimiterea unui sistem în Ucraina urmează să fie luată oficial în 48 de ore, când se va întruni Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Pe 11 iunie,â Administraţia Prezidenţială.a informat că Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe 20 iunie, la Palatul Cotroceni, pe agendă fiind inclusă analiza transferului unui sistem PATRIOT către Ucraina.

Din informațiile interne oficiale ale DefenseRomania, în CSAT se va vota trimiterea unui sistem Ucrainei. E vorba de sistemul care a fost certificat în aceste zile. 

Condiția rămâne însă valabilă. Anume ca în urma trimiterii unui sistem în Ucraina, apărarea antiaeriană să nu aibă de suferit și să se identifice soluții privind înlocuirea acestuia. 

Rămâne de văzut, în cazul în care CSAT va confirma livrarea, sub ce formă va fi trimis sistemul Patriot Ucrainei. Există diferite modalități, de la forme de împrumut, donație sau vânzare cu rambursare ulterioară.

Nu în ultimul rând, e de așteptat ca în cadrul ședinței CSAT să se discute și începerea antrenamentului piloților ucraineni la Centrul de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Fetești, Borcea, unde a fost inaugurat acest centru.

 

România are două sisteme Patriot „gata de luptă”. Cel de-al doilea a lovit cu succes ținta

 

2. Lansator P... (img-20240615-wa0015_75704200.jpg)

Lansator Patriot aflat în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: DefenseRomania 

Certificarea celui de-al doilea sistem s-a făcut în cadrul exercițiului Ramstein Legacy 24. Sistemul a fost calificat „gata de luptă” după ce a lovit cu succes țintele.

Operaționalizarea sistemului Patriot a avut loa în poligonul de la Capu Midia. Potrivit MApN, inițial s-a lansat o rachetă țintă, lovită în larg cu rachete interceptoare ale sistemului AA Hawk. Ulterior, noul sistem Patriot a interceptat rachetele țintă cu succes, fiind astfel certificat.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3. Din cele 4 livrate 2 sunt operaționalizate.

De precizat și faptul că din cele 7 sisteme pe care le-am achiziționat, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Totuși, achiziția va fi depășită de programul F-35 Lightning II, care se va ridica la peste 6 miliarde de dolari, fără TVA. Acesta din urmă va deveni, după semnarea contractului, cea mai scumpă achiziție militară din istoria Armatei României. 

Concomitent România urmărește să completeze achiziția de Patriot - sisteme antiaeriene cu rază lungă de acțiune - și cu sisteme SHORAD/VSHORAD (rază scurtă și foarte scurtă de acțiune).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel