România depinde de Serbia chiar și pentru producerea unui singur glonț. Muniția rămâne o necesitate pentru Armată

Eduard Pascu |
Data publicării:
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
EXCLUSIV
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN

Industria de apărare din România depinde de Serbia și Bulgaria în ceea ce privește pulberea și explozivul pentru a reuși să producă muniție. Acest lucru e valabil atât pentru muniție de mici calibre pentru infanterie, cât și pentru muniție de artilerie.

Publicitate

 

Toată muniția pe care România o produce depinde de Serbia și Bulgaria

 

Să luăm spre exemplu noile Piranha V achiziționate de România pentru apărarea teritoriului național și pentru onorarea obligațiilor în cadrul NATO. 

Vehiculele blindate Piranha V sunt echipate cu un tun de calibru 30 mm. Ei bine, muniția pentru acest echipament nu poate fi fabricată în totalitate România din lipsa tehnologiei necesare. Conform surselor DefenseRomania componentele acestui proiectil sunt achiziționate din Serbia și Bulgaria și abia apoi asamblate în țara noastră. În caz de necesitate muniția ar putea fi achiziționată de pe platforma NATO, dar nu și din România. 

Conform unui comunicat al MApN, în 2021, sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăşi un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din România. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat. 

În urmă cu o săptămână, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă le-a transmis cu subiect și predicat reprezentanților din industria de apărare că MApN dorește să cumpere produse de pe piața din România ”modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare. Pentru a fi dezvoltat acest deziderat, este necesar ca operatorii economici să își modernizeze capacitățile de producție și să se adapteze totodată la noile tehnologii de care armatele au nevoie în secolul XXI. Avem echipamente militare vechi de 20, 30 sau chiar 40 de ani care trebuie înlocuite și aceste achiziții trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare, sector al economiei important pentru Armata României”. 

Doar că pentru acest lucru e nevoie ca industria să investească în tehnologii. 

Situația e generală. Toată muniția, începând de la un cartuș pentru pistolul Carpați până la cea de Piranha V. De la muniția produsă de Romarm, muniție de mici calibre pentru infanterie, până la muniție de artilerie, toată depinde de Serbia și Bulgaria.  

 

Făgăraș și Pirochim Victoria produceau pe vremuri muniție. Care ar fi soluția

 

Fabricile din Romarm, Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș și Pirochim Victoria, pe vremuri, produceau pulberi și explozivi, atât pentru utilizări militare cât și pentru minerit.

Pentru a vedea poziția unui reprezentant din industria de apărare, publicația noastră l-a contactat pe Viorel Manole, directorul Patromil.

„De foarte mulți ani, în principal din motive de prost management al instalaților, nu se mai produce muniție. Toată muniția pe care o facem în Romarm și ne lăudăm cu ea, e făcută din pulberi fie din Serbia, fie din Bulgaria”, ne-a precizat reprezentantul Patromil.

„Soluția ce mai rapidă care s-a mai încercat dar nu a fost dusă la bun sfârșit este un fel de buy back. Adică să dăm înapoi instalațiile pe care le avem și să negociem alte achiziții, plătind diferența”, a mărturisit Viorel Manole.

El a dat exemplul fabricii din Făgăraș unde instalația suedezilor de la Bofors AB este foarte bună. „Problema e că ea când a fost achiziționată pentru nevoile Armatei de atunci, când erau necesare cantități mari. Dacă vrei o cantitate mică se ajunge în situația în care am mai fost, producem o cantitate mică, dar la un preț dublu față de cel al pieței”, a conchis directorul Patromil.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel