România demarează procedura de achiziție a sistemelor portabile antiaeriene. MApN alege licitație pentru MANPADS

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View
Sistem portabil de tip MANPADS Mistral, produs de MBDA, în dotarea Norvegiei. Sursă foto: Defence View

Ministerul Apărării Naționale a ales procedura de licitație pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS).

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost publicată licitația privind înzestrarea Armatei cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS).

Astfel, avem confirmarea că nu va fi un contract de atribuire directă (G2G) ci o licitație.

Amintim că pe data de 28 iunie, MApN a anunțat oficial că Parlamentul a dat undă verde pentru înzestrarea Armatei române cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), când birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor transmis către MApN aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea.

De pe portalul SEAP aflăm că valoarea programului este de 677.298.000 milioane de euro iar „cantitatea maximă estimată Acord-cadru” e de 231 de sisteme la care se adaugă echipamentele auxiliare.

Vorbim așadar despre:

* 87 sisteme pentru antrenament;

* 19 stații mobile pentru verificări;

* 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte;

* 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă; 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar;

* 87 seturi materiale didactice; 1 simulator instruire instituțională; 10 rachete testare operațională;

* 148 interfețe C2;

Desemnarea câștigătorului se va face în baza unui raport calitate preț, 70% având ponderea propunerea tehnică iar 30% prețul ofertei.

Ofertele trebuie depuse până pe data de 28.09.2022.

 

Ce sisteme portabile antiaeriene (MANPADS) ar putea cumpăra România?

 

Competiția va fi una acerbă cu siguranță. 

MBDA propune sisteme Mistral 3

Știm sigur din discuțiile purtate atât în țară, cât și în Franța cu reprezentanți ai concernului european MBDA că gigantul european va intra în competiție cu sisteme de ultimă generație de tip Mistral 3. 

Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule. În versiunea MANPADS sistemul poate fi utilizat autonom sau integrat în arhitectura de apărare antiaeriană. 

Extrem de manevrabil, sistemul poate fi montat în doar două minute, e ușor deplasabil iar în doar două ore un militar poate învăța să-l opereze.

Mistral 3 include și funcția fire and forget care și-a demonstrat importanța în timpul conflictului din Ucraina, ceea ce dă posibilitatea operatorului să părăsească imediat zona după lansarea rachetei.

Cei de la Trustul de Presă al MApN, într-un material publicat în luna iulie despre înzestrarea cu sisteme portabile antiaeriene, trec în revistă cele mai cunoscute sisteme MANPADS, fără nicio aluzie la posibile oferte.

Stinger american și Mistral 3 european vor concura cu singuranță. La fel ca Mistral 3, Stinger dispune de funcția fire and forget. Însă e foarte probabil să fie propuse României și alte sisteme precum LML-NG și RBS 70 NG.

Stinger a intrat în serviciul forțelor armate ale SUA în 1981 și este un succesor al MANPADS FIM-43 Redeye. Sistemul este, în prezent, în serviciu în peste 18 state și în cele patru categorii de forțe armate americane.

MISTRAL este un sistem de arme VSHORAD (Very Short-Range Air Defence) fabricat de MBDA Missile Systems. Folosit de 27 de sate din întreaga lume, sistemul de rachete are o rată de angajare dovedită de 97% și o fiabilitate mare.

STARStreak Lightweight Multiple Launcher-Next Generation (LML-NG) este un sistem portabil de apărare aeriană apropiată fabricat de Thales. A intrat în serviciul Armatei Regale din Marea Britanie în 2000 și este, de asemenea, operațional cu forțele armate din Africa de Sud, Thailanda, Indonezia și Malaezia.

RBS 70 NG (noua generație) este un sistem portabil de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) fabricat de Saab. Este o variantă îmbunătățită a sistemului RBS 70, care a fost achiziționat de 19 state din întreaga lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel