România are planuri mari: Drone maritime de suprafață și drone submarine. Lecția predată de Ucraina în Marea Neagră, învățată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Desen ilustrativ al unei drone navale ucrainene care atacă fregata rusă Amiral Makarov. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Desen ilustrativ al unei drone navale ucrainene care atacă fregata rusă Amiral Makarov. Sursa foto: Ukrainian Military Center.

Războiul din Ucraina schimbă planurile multor armate, iar cea a României nu face excepție.

În ultimii ani, MApN a făcut o serie de achiziții care, așa cum s-a dovedit și în războiul din Ucraina, vor fi un real pas înainte pentru Armata României. În unele cazuri, putem spune că ne-am mișcat chiar mai repede decât Polonia, care, spre exemplu a primit primele HIMARS în mai 2023, în timp ce România are în dotare acest sistem încă din martie 2021.

Cu toate acestea, există multe zone descoperite, iar Marina României - oricât de mult ar nega oficialii acest lucru - este poate cea mai văduvită structură din cadrul Armatei române.

 

Cu o flotă îmbătrânită și nemodernizată, România încearcă să recupereze din decalaj

 

Despre proiectele de achiziții ale Armatei a vorbit şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, în emisiunea "Euroatlantica" de la Radio România, realizată de Radu Dobriţoiu.

Potrivit oficialului român, România are câteva proiecte în derulare care vor ajuta la modernizarea Forţelor Navale Române:

  • lansatoare de rachete anti-navă de tip NSM (Naval Strike Missiles) - primele livrări, în 2025;

  • vehicule amfibii de asalt pentru Regimentul de infanterie marină care este parte a forţelor navale - primele livrări, în 2024-2025;

  • două elicoptere de tip H215M, cu capabilităţi de luptă la suprafaţă;

  • România va achiziționa și două nave vânătoare de mină în uz, dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. Prima este deja livrată la trupe, iar cea de-a doua este modernizată și va ajunge în vară.

 

Proiectul dronelor maritime - importanță zero

Drona navală ”Sea Baby”, numită ”Maliuk” (trad. micuțu'). Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei

Totuși, unul dintre cele mai importante programe pe care România încearcă să-l pună pe picioare este cel al dronelor navale/maritime.

Reușitele indiscutabile ale (rămășițelor) Marinei ucrainene au arătat că războiul asimetric poate fi dus prin orice mijloace. Rămasă, practic, fără nicio navă de război, Ucraina a reușit să scufunde câteva zeci de nave militare rusești, utilizând dronele navale.

Direcția este clară - utilizarea dronelor navale va fi esențială pentru orice apărare maritimă, iar generalul Incicaș confirmă că Marina României va avea în dotare drone navale, atât de suprafață cât și submarine.

Concret, este vorba despre ”anumite programe la care forţe navale lucrează intens şi a căror iniţiere o sperăm în curând, inclusiv achiziţia, mă refeream în special la ceea ce înseamnă drone maritime, fie în ceea ce noi numim echipamente autonome la suprafaţă, fie la echipamente autonome sub apă”, a declarat generalul Incicaș.

 

Alte programe pentru Forțele Navale Române

 

6. Submarin f... (submarin-scorpene-franta_99712600.jpg)Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Amintim că recent Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Programul se va derula pe o perioadă de 8 ani, iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro. România intenționează să cumpere două submarine franceze de tip Scorpene.  

Trebuie menționat și faptul că MApN mai are în lucru câteva proiecte pentru Forțele Navale, aflate în diferite stadii:

  • procesul privind achiziţia unor nave de patrulare maritimă,

  • anul trecut MApN a început achiziţia pachetului de modernizare a navelor purtătoare de rachetă,

  • un alt program care va trebui demarat este modernizarea fregatelor, dar Forțele Navale trebuie să vină cu o soluție operaţională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel