România dă primele semne că s-a răzgândit în achiziția de submarine. Avem sau nu nevoie de submarine franceze Scorpene?

Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in
Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in

Achiziția de submarine franceze de către România, anunțată în exclusivitate pentru DefenseRomania în 2022 de către fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, nu e o prioritate pentru actualul premier Marcel Ciolacu.

Amintim că recent Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină în uz dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

Programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România intenționează să cumpere două submarine franceze de tip Scorpene.  

Programul de înzestrare denumit oficial „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” include pe lângă cele submarine Scorpene și torpile, suport logistic, mentenanță și echipamente de testare, dar și echipamente criptografice, precum și asistență și serviciu de instruire a personalului, inclusiv folosirea navelor în luptă.

 

România dă înapoi? Achiziția de submarine franceze Scorpene nu e o prioritate pentru premierul Marcel Ciolacu

 

Prezet în acest weekend la o emisiune difuzată de postul de televiziune Prima, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat inclusiv de înzestrarea Armatei României cu submarine de atac. Acesta a declarat că nu consideră achiziția ca fiind o prioritate în acest moment pentru țara noastră.

„Eu, ca premier, nu sunt unul dintre cei care consideră că e o urgenţă înzestrarea Armatei României cu cele două submarine (...) Nu consider în acest moment că România are nevoie de două submarine. Cred că altele sunt priorităţile”, a afirmat premierul României care a amintit însă că decizia se ia într-un proces complex, la propunerea planificatorilor Armatei.

„O astfel de achiziţie merge în Parlamentul României şi se aprobă în Parlament. Apoi trebuie să treacă prin CSAT, pe urmă spre aprobare în Parlamentul României şi abia apoi începe procedura de achiziţie. Nu trebuie să ne alarmăm că un comandant al unei arme din interiorul Armatei face o propunere”, a adăugat premierul.

 

Ce spun experții privind necesitatea achiziției de submarine Scorpene. Are sau nu România nevoie de submarine?

 

2. Submarinul... (ins-kalvari_34189900.jpg)

Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene

De-a lungul acestor luni, în cadrul podcasturilor Obiectiv EuroAtlantic difuzate de DefenseRomania, acest subiect privind achiziția de submarine a fost abordat de mai multe ori. Redăm câteva opinii cu privire la acest subiect:

Avem infrastructură submaritimă la Marea Neagră care va trebui supravegheată. Acest lucru nu se poate face decât cu submarine. Ținând un submarin în imersiune, la o anumită adâncime, va face foarte dificilă detectarea lui. Și poate supraveghea ce se întâmplă în jurul unor obiective economice și de importanță strategică de asemenea anvergură.

Dotarea cu rachete care se lansează din imersiune reprezintă o capabilitate deosebită, dar ele sunt fiabile și pot acționa corespunzător în Marea Neagră. Plus că au sistemele de prelungire a stării de imersiune în condițiile în care se reciclează aerul din interiorul submarinului, putând să stea în imersiune 20 de zile, ceea ce e destul de bine” -  Contraamiralul de flotilă (r.) Constantin Ciorobea, fost Locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale.

„Evident că e nevoie de submarine. Noi în partea subacvatică în afară de puitoarele de mine, care sigur, reprezintă și ele o capabilitate, nu avem altceva. Avem nevoie de submarine și capabilitatea de luptă în adâncuri care asigură un sistem extraordinar de important și în furnizarea de informații. Rolul fundamental al unui submarin e de a culege și furniza informații.

Marea Neagră prin caracteristicile ei e extrem de generoasă cu posibilitățile pe care le oferă unui submarin, lucru semnalat și de experții navali. Submarinele sunt mai greu de detectat datorită faptului că sonarul nu funcționează precum în alte medii acvatice. Ne văduvim singuri de posibilitatea de a acționa în mediul subacvatic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial am avut trei submarine” - Generalul (r.) de brigadă Mircea Mîndrescu.

„Varianta Scorpene este cea mai bună în acest context de sprijin al Franței și al pieței navale din sectorul de apărare. Având în vedere variantele construite, există și o variantă care se potrivește foarte bine pentru Marea Neagră, dar, mai mult decât atât, varianta pentru România poate fi personalizată în conformitate cu cerințele Forțelor Navale Române” - Eugen Niculae, fost comandor, marinar și reprezentant al industriei de apărare, în prezent Marketing & Business Development Director la compania românească INTERACTIVE Systems.

CITEȘTE ȘI: România achiziționează submarine franceze Scorpene, dar cu lecția învățată. Tîlvăr: Ce s-a întâmplat în programul corvetelor nu se va mai repeta

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel