Publicitate
Ministerul Apărării Naționale a dat curs programului de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.
Romtehnica, companie a Ministerului Apărării Naționale, a demarat o licitație restrânsă pentru achiziția a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniția aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Ce cuprinde achiziția? Achiziția cuprinde 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic). Vor fi achiziționate astfel 54 de obuziere care vor înzestra trei batalioane.
Și totuși, de ce obuziere autopropulsate în detrimentul celor pe roți? Răspunsul îl găsim atât în războiul din Ucraina, cât și din Israel
Obuzier autopropulsat sud-coreean K9 Thunder. Foto: Hanwha
De-a lungul timpului a existat o tentativă de schimbare de paradigmă, marile armate ale lumii, inclusiv SUA, considerând că viitorul aparține tehnicii pe roți. Războaiele anului 2023 au arătat însă că nu e așa.
Pariul a fost că tehnica pe roți e mai ușor de transportat, fiind mai ușoară din punct de vedere al greutății. Războiul din Ucraina a arătat însă că tehnica șenilată a fost cea care a făcut față terenului și a jucat un rol determinant în operațiunile militare. Fie că vorbim despre obuziere, tancuri sau mașini de luptă ale infanteriei.
Iar părerea experților e cât se poate de clară. Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, se numără printre cei care au crezut că viitorul aparține tehnicii pe roți. Acesta admite însă că s-a înșelat.
În teza sa de doctorat generalul (r.) Bălăceanu a pariat pe mijloacele de luptă pe roți, însă azi explică importanța șenilatelor. În exclusivitate pentru DefenseRomania, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic unde s-a discutat problema mobilității militare, gen. (r.) Bălăceanu, vorbind despre programul de înzestrare cu obuziere al României a explicat:
„Teza mea de doctorat trebuia să fie axată pe războiul viitorului, dar îndrumătorul m-a întrebat dacă cred că o să am capacitatea să intuiesc războiul viitorului, iar astfel titlul s-a transformat în „Puterea de luptă a infanteriei”. Dar și eu atunci am greșit pentru că nu mergeam pe o perspectivă a mijloacelor de luptă șenilate, ci pe cele pe roți. (...) SUA erau în transformare astfel încât să nu mai aibă mijloace de luptă grele care nu sunt transportabile aerian, și să aducă capacitatea letală de la acestea către mijloacele de luptă medii care sunt mai ușoare. Știm că un echipament pe roți e mai ușor decât unul pe șenile.
Dar la ora actuală însă, iată că Ucraina ne demonstrează că echipamentele șenilate sunt prezente. Ideea e ca înzestrarea brigăzilor să se facă potrivit misiunilor acestora, ceea ce este foarte bine. Dacă vorbim de o brigadă blindată avem nevoie de șenilate, fie că vorbim de tancuri, mașini de luptă ale infanteriei sau obuziere autopropulsate. Dacă vorbim de o brigadă de infanterie grea sau medie, e nevoie din nou de șenilate și obuziere autopropulsate șenilate”, a explicat generalul (r.) Bălăceanu, care e de părere că obuzierele autopropulsate pe roți pot fi asociate unei brigăzi de infanterie ușoare.
Obuzier sud-coreean K9 Thunder. Photo: Hanwha
Același lucru e remarcat și de reprezentanții Hanwha Aerospace, companie care produce obuzierele autopropulsate de ultimă generație K9 Thunder. Sud-coreenii de la Hanwha se află în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere, propunerea fiind desigur K9 Thunder.
Într-o discuție pe care DefenseRomania a purtat-o cu reprezentanții Hanwha Aerospace, aceștia au explicat avantajul tehnicii șenilate.
„Un avantaj cheie al obuzierelor șenilate este fără îndoială mobilitatea lor pe toate terenurile. În comparație cu obuzierele pe roți, sistemele de artilerie pe șenile pot fi manevrate în orice condiții ale drumurilor și pe orice teren dificil, cum ar fi câmpuri înzăpezite, munți, drumuri noroioase, deșerturi etc. Această mobilitate pe toate tipurile de teren este foarte importantă în desfășurarea luptelor actuale, așa cum s-a văzut și dovedit în războiul din Ucraina, unde vehiculele blindate pe roți au avut adesea probleme în manevrare, în timp ce sistemele șenilate și-au demonstrat eficiența în luptă.
Înțelegând beneficiile operaționale ale obuzierelor pe șenile, nouă țări din întreaga lume - Republica Coreea, Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda, Australia, Egipt, India și Turcia - au ales să opereze obuzierul autopropulsat K9. Începând din 2023, peste 1.800 de platforme de obuzier K9 sunt în serviciul armatelor din Coreea, Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda, India și Turcia, iar încă 700 de obuziere K9 vor ajunge în următorii ani în Polonia, Australia și Egipt”, ne-au precizat reprezentanții Hanwha Aerospace.
Nu doar Ucraina, ci și Israel
După atacul barbar comis de comandourile teroriste ale Hamas pe 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost uciși aproximativ 1.400 de oameni, majoritatea civili, IDF (forțele de apărare israeliene) au lansat o operațiune împotriva Hamas, menită să destructureze gruparea teroristă care controlează Fâșia Gaza.
Ca urmare a unui posibil atac în nord al Hezbollah, IDF s-a văzut nevoit să comaseze o parte importantă a Armatei în apropiere de granița Libanului. Se poate observa că atât în zona de activitatea a Hezbollah, cât și la granița cu Gaza, unde e pregătită intervenția terestră, IDF a dislocat tehnică șenilată, inclusiv obuziere autopropulsate M109A5.
Obuzier de tip M109A5 al IDF, la granița dintre Israel și Liban. Foto: IDF
Desfășurarea de-a lungul Fâșiei Gaza face parte din strategia mai amplă a Israelului de a contracara amenințările și infiltrațiile în curs, în special după o tragedia din 7 octombrie care a dus la uciderea a 1.400 de israelieni de către comandouri teroriste Hamas. În același timp, IDF a poziționat și obuziere M109A5 de-a lungul graniței cu Liban. Aceste unități au fost activate special pentru lovituri de artilerie ca răspuns la lansările constante de rachete din Liban efectuate de Hezbollah, grupare teroristă subordonată în totalitate Iranului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News