România cumpără nave noi: Două OPV-uri cu caracteristici apropiate de corvete și trei fregate. Programele, o prioritate pentru Marină

Fregate ASW anti-submarin, care vor fi construite în România la Galați. Photo credit: Damen
Fregate ASW anti-submarin, care vor fi construite în România la Galați. Photo credit: Damen

Viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat care sunt prioritățile României pentru modernizarea Forțelor sale Navale.

 

Prezent la ceremonia de așezare a chilei, organizată la Șantierul Naval Damen Galați, pentru primul portavion pentru drone construit în România, șeful Forțelor Navale Române, Viceamiralul Mihai Panait, a precizat că România pregătește un program de achiziții pentru Forțele navale.

Potrivit acestuia, Forțele Navale vor contracta două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi. La acestea se vor adăuga și capabilitățile oferite de Programul Corveta Europeană.

Avem programul de înzestrare al Armatei României care spune foarte clar ceea ce dezvoltăm în următorii 20 de ani. Este primul proiect, cel al celor două nave de patrulare;

Cel de-al doilea proiect, am intrat în acest program încă de un an, de anul trecut, în Programul Corveta Europeană. Vom construi 4 corvete noi pe programul și pe proiectul european.

Avem, de asemenea, în programul de înzestrare al Armatei României, în programul de înzestrare al Forțelor Navale Române, construcția a 3 fregate noi. Sunt doar câteva dintre programele noi. Se întinde acest program pe un termen de 20 de ani”, a explicat șeful Forțelor Navale române.

 

Cât durează livrarea unei nave

Nava de Patrulare OPV 2600 Damen 

Viceamiralul Mihai Panait a mai punctat că România va avea prima sa navă militară nouă în maxim 3 ani de la semnarea contractului.

Trebuie spus că, momentan, nu s-a decis încă dacă navele vor fi contractate în urma unei licitații sau prin atribuire directă, cea de-a doua variantă fiind procedura cea mai rapidă de achiziție.

”Primele nave... probabil o navă durează cam 2-3 ani, o construcție a navei, deci după semnarea contractului ne așteptăm ca în maxim 3 ani să avem prima navă nouă la Constanța. (...) Suntem în perioada de finalizare a documentelor pentru a obține aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru construcția a două nave de patrulare și sper să se întâmple acest lucru, toate documentele să fie aprobate în timp oportun pentru a putea să aducem în Forțele Navale Române, în Marina Militară, capabilități noi. (...)

Atât a putut oferi România pentru noi, pentru Forțele Navale Române. Noi suntem o structură bine organizată, bine pregătită cu ceea ce primim în înzestrarea Forțelor Navale Române, știm ce să facem să asigurăm contribuția euroatlantică și, de asemenea, să reușim să ne îndeplinim misiunile naționale în conformitate cu legislația în vigoare”.

 

Portavion pentru drone construit la Galați

 

Pe 3 octombrie, Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. E vorba de o navă ce va deservi, în limbaj popular, și ca portavion pentru drone.

Viceamiralul Mihai Panait a arătat că proiectul, care este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU, nu poate fi accesat și de România.

”Sunt accesate fonduri europene pentru navele Gărzii de Coastă ale Poliției de Frontieră. Marina militară portugheză are în subordine această Gardă de Coastă și acesta este motivul pentru care au putut accesa aceste fonduri europene. Pentru Forțele Navale Române nu este posibil să accesăm fonduri europene în acest domeniu, în conformitate cu legislația europeană.

Este o premieră, este o navă a viitorului, este un proiect cu siguranță de succes, se înscrie în colaborarea deosebit de bună pe care o avem între cele două țări, între marinele noastre. În perioada aceasta, în săptămâna aceasta, am desfășurat activități bilaterale cu delegația portugheză, condusă de către șeful forțelor navale portugheze, și la București, și la Constanța, și la Mangalia, și este onorant pentru noi să fim parte în această ceremonie astăzi, și sper să fie un semn bun și pentru Forțele Navale Române să avem astfel de ceremonii în viitorul apropiat”, a explicat șeful Forțelor Navale Române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel