În cei peste doi ani și jumătate de război în care Ucraina a ținut piept uriașei mașinării de război ruse, desfășurarea războiului în Marea Neagră a atras multă atenție.
În sensul în care fără o Marină care să dispună de nave de suprafață moderne, iar de submarine nici nu poate fi cazul, ucrainenii au reușit să țină în șah uriașa Flotă rusă din Marea Neagră.
Și nu doar să o țină în șah, ci să o împingă folosind inteligent sisteme antinavă și drone maritime. Mai mult, ucrainenii lovesc constant chiar în porturile rusești din regiune.
Ucraina a scufundat sau a avariat peste 20 de nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cel mai mare succes a fost crucișătorul Moskva, lovit de o rachetă antinavă, pe 14 aprilie 2022 sau submarinul Rostov pe Don, dar au fost avariate și două fregate de rachete din clasa Grigorovici și scufundate nave de asalt amfibiu. Un bilanț negru al navelor pierdute de ruși în Marea Neagră a fost prezentat recent și de DefenseRomania.
Drona marină Sea Baby. Sursa foto: Biroul de presă al SBU
Multe dintre aceste nave au fost lovite de drone maritime, atât subacvatice, cât mai ales de suprafață. Tactica de hărțuire folosind acest tip de armament dă rezultate importante în favoarea ucrainenilor în Marea Neagră, în situației dificile de pe frontul terestru, mai ales în zona de est (Donbas pe direcția Donețk).
Majoritatea dronelor maritime folosite de ucraineni sunt de tipul Sea Baby, o nouă generație de drone, la dezvoltarea căreia participă și experți ai Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei și „alți parteneri” din statele aliate.
România vrea și ea drone maritime. Politicul și militarii cad de acord că dronele maritime sunt prioritatea zero
În contextul în care Forțele Navale Române sunt structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu armament modern, lipsa fiind uriașă la nave de suprafață moderne, în plin război în Marea Neagră, una din lecțiile războiului împotriva Ucrainei sunt se pare tocmai dronele maritime.
Care ar avea capacitatea, într-un sistem mixt cu nave de suprafață, să reducă decalajul nivelului de înzestrare cu tehnică de luptă de ultimă generație. Coroborat cu bateriile de coastă NSM care vor ajunge în România începând de anul viitor, România ar putea deveni un „arici” în Marea Neagră în baza lecțiilor învățate din Ucraina.
Și se pare că atât militarii cât și politicienii sunt de acord că dronele maritime trebuie prioritizate.
Recent generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, a vorbit la Radio România despre o direcție clară: utilizarea dronelor navale va fi esențială pentru orice apărare maritimă, și a confirmat că Marina României va avea în dotare drone navale, atât de suprafață cât și submarine.
„Concret, este vorba despre ”anumite programe la care forţe navale lucrează intens şi a căror iniţiere o sperăm în curând, inclusiv achiziţia, mă refeream în special la ceea ce înseamnă drone maritime, fie în ceea ce noi numim echipamente autonome la suprafaţă, fie la echipamente autonome sub apă”, a în urmă cu câteva săptămâni generalul Incicaș.
Politicul pare și el de acord. Ieri, cu ocazia Zilei Marinei, președintele Senatului Nicolae Ciucă, viitorul candidat PNL la președinția României și fost premier precum și șef de Stat Major, în mesajul transmis cu ocazia zilei de 15 August a făcut referire și la importanța înzestrării cu drone maritime.
Drona navală ”Sea Baby”, numită „Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțul/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei
„Astăzi, de Ziua Marinei - la care particip în fiecare an - aș vrea să vorbesc despre Forțele Navale și despre marinarii militari. Constanța este în prima linie și este considerată, în acest moment, drept orașul cel mai important din punct de vedere strategic. Forțele Navale ale României devin elementul central în strategia de apărare a lumii civilizate.
Războiul naval se schimbă rapid. Utilizarea dronelor maritime, capabile să lovească ținte la distanțe mari, schimbă modul în care gândim viitorul flotei militare. România trebuie să țină pasul și să fie în prima linie a acestei inovații. Avem tot ce ne trebuie pentru a realiza acest lucru”, a transmis și Nicolae Ciucă.
Până în prezent nu există informații oficiale cu privire la planurile de demarare a unui program de înzestrare cu drone maritime, sau de dezvoltare a acestor tipuri de arme, dar declarațiile din ultimele săptămâni indică faptul că opțiunea pentru astfel de drone e deja luată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News