În acest context, Forțele Navale Române organizează în perioada 20 martie - 2 aprilie exercițiul anual „Sea Shield”, planificat să se desfășoare pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona de coastă, respectiv în întreaga zonă de responsabilitate a Forțelor Navale Române.
La activități vor participa aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai unor instituții din sistemul național de apărare, precum și din următoarele 12 state aliate sau partenere: Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.
De asemenea, peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum sisteme mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române, potrivit comunicatului emis de Statul Major al Forțelor Navale.
În cadrul exercițiului, pe 22 martie vor avea loc în Poligonul Babadag trageri de luptă cu muniție reală, executate de Regimentul 307 Infanterie Marină, structuri ale Forțelor Terestre Române și ale partenerilor din Polonia și Republica Moldova.
Pe 27 și 29 martie se vor desfășura secvențe de evacuare a populației din zona fluvială, respectiv maritimă, iar pe 30 martie va avea loc un exercițiu demonstrativ de neutralizare a desantului aerian inamic debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă.
Seria de exerciții „Sea Shield” a fost propusă de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, în scopul întăririi măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european și a fost cuprinsă în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme).
În anul de instrucție 2023, exercițiul “Sea Shield” reprezintă cea mai importantă activitate de instruire planificată și condusă de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, care contribuie la promovarea intereselor României în plan regional și internațional, după cum declară serviciul de presă al Forțelor Navale Române.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News