România - centru logistic esențial pentru Ucraina. Podolyak: Frontul se întinde pe 1.300 km. Tancurile Leopard 2 și Abrams vor conduce acțiuni ofensive, dar e nevoie și de rachete ATACMS

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația de pe front, dar și despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.

Mykhailo Podolyak a oferit un interviu postului Euronews Romania în care a lăudat sprijinul pe care țara noastră l-a acordat Ucrainei, în pofida faptului că Bucureștiul preferă să nu vorbească cu voce tare asupra sprijinului pe care îl acordă Kievului.

Întrebat dacă România transferă armament Ucrainei, Podolyak s-a rezumat să respecte decizia României de a nu vorbi deschis despre sprijin, precizând însă că țara noastră e un hub logistic esențial pentru rezistența Ucrainei în fața agresiunii barbare a Federației Ruse. Podolyak a abordat și chestiunea drepturilor minorităților, atât de controversată în România.

„România este printre acele țări care din prima zi au înțeles natura acestui război. România este una dintre țările esențiale, care a făcut posibilă construirea de hub- uri de transport și centre de logistică, înțelegând natura acestui război și riscul pentru securitate față de întreaga Europă”, precizează consilierul lui Zelenski care a subliniat că fiecare țară stabilește singură comunicarea în legătură cu ajutorul militar pe care îl oferă Ucrainei.

„Autoritățile române au, în totalitate, prioritate în a comunica despre vreun ajutor militar oferit”, subliniază oficialul ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a dezvăluit numărul exact de tancuri occidentale pe care le va primi. Franța - singura rămasă „restantă” cu Leclerc

 

Tancurile Leopard 2 și Abrams - în acțiuni ofensive pentru eliberarea teritoriului. Ucraina cere însă și rachete ATACMS / Linia frontului este de 1.300 km

 

2. Situația p... (harta-front-ianuarie-2023_80097200.png)

Situația pe frontul din Ucraina la mijlocul lunii ianuarie 2023. Foto: Al Jazeera

Podolyak a vorbit și despre decizia istorică din această săptămână a Occidentului de a trimite tancuri de luptă moderne în Ucraina.

Germania, prin vocea cancelarului Scholz, a anunțat că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Dar mai important va da undă verde operatorilor de tancuri germane Leopard care doresc să trimită Ucrainei tancuri principale de luptă.

La doar o zi după decizia Germaniei, președintele american a anunțat și el că SUA vor trimite Ucrainei un prim lot de 31 de tancuri Abrams. 

Consilierul lui Zelenski anunță că tancurile vor juca un rol esențial în operațiuni ofensive de eliberare a teritoriului ucrainean. El atrage însă atenția că linia frontului e uriașă, de 1.300 kilometri, iar rușii se axează pe Donbas. În contextul unei contraofensive reușite a Ucrainei, e nevoie de rachete cu rază de 300 kilometri care să poată lovi depozitele de muniție și logistica rusă, aflate mult în spatele frontului, fapt ce ar paraliza armata rusă de ocupație.

„Întreaga linie de front, 1.300 km, este o zonă fierbinte pentru că acolo au loc în permanență lupte de artilerie. Rusia trimite spre noi, zilnic, aproape 50.000 de obuze de calibru mare spre ținte diferite, dar la momentul actual putem sublinia o țintă-cheie de bază: au loc lupte intense și sângeroase, cu pierderi mari în rândul soldaților ruși, asta e regiunea Donețk și Lugansk, Bahmut, Solidar, Avdiivka, pe de-o parte, Kremina-Svatova, pe de altă parte, acolo sunt concentrate cele mai multe resurse militare pe care le are Federația Rusă.

Acolo sunt detașați soldați din unități private ruse, nu doar Wagner, dar și alții. Este vorba și de deținuți, aproximativ 50.000 de oameni, condamnați pentru zeci de ani în urma infracțiunilor grave, cum ar fi omor, furt, viol, ucidere în masă. Acești oameni sunt principala forță de lovitură din cadrul armatei ruse și ceilalți militari contractați, care sunt în mare pare direcționați către Donețk și Lugansk. Zilnic, pierderile armatei ruse depășesc peste 500 de soldați, cifra exactă nu o pot spune, dar oricum pierderile sunt uriașe.

(...)

 

3. Lansator d... (himars-lockheed_22533000.jpeg)

Lansator de rachete american HIMARS, pe care pot fi integrate și rachete ATACMS cu rază de peste 300 km. Sursă foto: Lockheed Martin

„Pentru a submina rapid intensitatea focurilor de artilerie ale Rusiei avem nevoie de aceste rachete (n.r. - rachete cu rază lungă), distrugerea depozitelor, minimizarea posibilităților de artilerie ale Rusiei și, atunci, al doilea instrument care este necesar pentru a avansa rapid pe teritoriul ocupat sunt tancurile.

Tancurile sunt un element esențial pentru deplasarea rapidă în operațiunile speciale de eliberare a propriilor teritorii.

Aceste două instrumente esențiale sunt la etapa de negociere. Dacă în privința tancurilor am primit deja toate răspunsurile, din punct de vedere politico-diplomatic, acum sunt discuții despre logistică, antrenamente, respectiv următoarea etapă de negocieri se va referi la rachetele cu rază lungă de acțiune, extrem de importantă pentru Ucraina și a treia poziție de negocieri, de asemenea extrem de importantă la această etapă a războiului, este vorba de aviație, adică avioane de luptă și atac, care ne va ajuta să distrugem eficient forța umană, în primul rând, pe toți acești ruși mobilizați, care se află pe teritoriile ocupate”, a conchis consilierul președintelui Zelenski.

CITEȘTE ȘI: Fără ATACMS ale SUA, surpriza poate fi Marea Britanie. Rachete care să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei ar putea ajunge în Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel