România bate palma pentru F-35 anul acesta iar programul devine cel mai scump din istorie. Se așteaptă răspunsul din SUA pentru semnarea documentelor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania
F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

DefenseRomania a participat azi la un briefing la Ministerul Apărării (MApN) în care ministrul Angel Tîlvăr și liderii Armatei României au discutat cu jurnaliștii despre concluziile summitului NATO de la Washington, precum și despre înzestrarea Armatei noastre.

Și, potrivit declarațiilor ministrului, în programul F-35 Lightning II există șanse foarte mari ca anul acesta să avem vești foarte bune, inclusiv cu privire la semnarea contractului.

În prezent programul se află în faza Letter of Offer and Acceptance (LOA), partea română depunând documentația necesară, acum urmând să vină răspunsul din partea americanilor.

Oficialii români au precizat că se așteatptă ca undeva în toamna acestui an să avem și răspunsul părții americane. 

Procedura e esențială și premergătoare semnării propriu-zise a contractului pentru F-35.

După răspunsul Washingtonului se vor cunoaște mai multe detalii de ordin tehnic, financiar și cronologic în ceea ce privește programul. 

Dar știm deja că vorbim de cel mai scump program de înzestrare din istoria României.

Astfel, dacă lucrurile decurg conform calendarului, iar în prezent nu au existat dificultăți, România ar putea semna contractul pentru F-35 anul acesta.

Ceea ce ar fi ideal în contextul în care cu cât se semnează mai repede cu atât se reduce timpul de livrare. Dacă contractul ar fi semnat anul acesta livrarea primului avion s-ar putea face în jurul anului 2030.

 

F-35 va fi cel mai scump program din istoria Armatei României

 

2. Primul avi... (f-35-alabama-national-guard-garda-nationala-sua_04640100.jpg)

Foto: Primul avion de luptă de generația a V-a livrat de Lockheed Martin Gărzii Naționale din Alabama. Photo source: U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. William Blankenship via F35.com

F-35 va detrona Patriot și va deține un record greu de bătut în viitorul apropiat, de cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei României.

România va achiziționa varianta F-35A.

Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD, dar fără TVA. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

Până la sosirea primelor două escadrile de F-35, care se va întâmpla după 2030, România va deține de la finalul anului viitor trei escadrile complete de F-16 Fighting Falcon după achiziția aflată în derulare a 32 de F-uri norvegiene.

Dintre acestea 9 au ajuns deja în țară și au fost dislocate la Câmpia Turzii unde va fi sediul noii Escadrile 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

Și, așa cum a anunțat DefenseRomania în exclusivitate încă de la începutul lunii iunie, la finalul lunii trecute alte trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în țară. Sunt așadar până în prezent 9 avioane din cele 32 norvegiene livrate.

Avioanele F-16 achiziționate din Norvegia vor trece printr-un proces de modernizare în țară și mai au resursă de aproximativ 10 ani.

CITEȘTE ȘI: Viitoarele avioane F-35 ale României, integrate cu rachete aer-aer Meteor de ultimă generație? Alte două state au ales deja rachetele Meteor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel