România asigură Ucraina și Georgia de sprijin și asistență. Declarația comună cu Polonia și Turcia

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

La București a avut loc reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe. Pe agenda discuțiilor a fost și criza din Ucraina.

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, în contextul începerii retragerii trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina, a salutat această decizie precizând că lucrurile evoluează într-o „direcție bună”:

Cei trei înalți diplomați au discutat totodată și despre pregătirea Summitului NATO 2021.

 

România va sprijini Georgia și Ucraina în consolidarea capacităților de apărare

 

Totodată, România, Polonia și Turcia au asigurat Ucraina și Georgia „cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență”.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul "ferm" al României pentru a continua asistenţa pentru Georgia şi Ucraina, pentru consolidarea capacităţilor de apărare a acestor state, pentru creşterea rezilienţei în faţa provocărilor şi ameninţărilor cu care se confruntă.

Miniștrii de externe ai României, Poloniei și Turciei au făcut acest anunț în cadrul unei declarații comune în care se precizează că șefii diplomațiilor din Georgia și Ucraina au fost invitați și ei azi în țara noastră.

Redăm declarația comună a reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe:

„Noi, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, și ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavușoğlu, ne-am reunit la 23 aprilie 2021, în București, pentru a discuta pregătirile pentru Summitul NATO 2021 și evoluțiile de securitate din regiune.

Am evaluat, totodată, colaborarea în formatul Trilateralei și ne-am exprimat satisfacția față de progresele înregistrate în urma întrevederilor ministeriale anterioare, în pofida dificultăților întâmpinate din cauza pandemiei de COVID-19.

Am avut un schimb de opinii privind reuniunea miniștrilor afacerilor externe NATO din martie 2021 și am subliniat importanța Declarației ministeriale adoptate cu această ocazie. Ne-am exprimat, de asemenea, sprijinul pentru procesul de reflecție NATO 2030 aflat sub coordonarea Secretarului General. Am subliniat legătura transatlantică durabilă dintre Europa și America de Nord și valorile democratice comune, ca fundament al Alianței.

Pe parcursul dezbaterilor în formatul Trilateralei, am schimbat opinii privind situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO și am discutat activitățile militare îngrijorătoare din Vecinătatea Estică, inclusiv pe cele recente din Ucraina și din jurul acesteia. Am reiterat apelul nostru pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și pentru respectarea strictă a regimului de încetare a focului. Am evidențiat, de asemenea, amenințările și provocările mai largi cu care se confruntă Alianța, precum și utilizarea de tactici hibride de către diverși actori statali și non-statali, toate acestea afectând negativ stabilitatea și securitatea regiunii noastre.

Am convenit că rămân importante consolidarea suplimentară a posturii de descurajare și apărare a NATO și a dimensiunii politice a Alianței, consolidarea rezilienței și sprijinirea politicii „ușilor deschise”, precum și a partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest. Am evidențiat interesul constant al NATO pentru un dialog de substanță cu partenerii săi, având în vedere că această relație rămâne reciproc benefică.

Pe acest fond, miniștrii afacerilor externe din Ucraina și Georgia au fost invitați astăzi la București pentru un schimb informal de opinii cu noi.

Cu această ocazie, i-am reasigurat pe omologii noștri din Georgia și Ucraina cu privire la angajamentul nediminuat al țărilor noastre de a le oferi sprijin și asistență. Am reafirmat sprijinul nostru pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state.

Am convenit să continuăm coordonarea în formatul Trilateralei pentru a contribui pe mai departe la consolidarea NATO și la sprijinirea partenerilor, în același timp cu dezvoltarea de proiecte și inițiative în acest scop”.

De precizat că în cursul zilei de ieri, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, în cadrul unei declarații de presă, a anunțat că trupele şi tehnica militară din districtele militare sudice și occidentale, inclusiv din Crimeea, vor începe să revină la bazele de unde au fost dislocate. 

Anunțul rușilor pare a fi un prim semn de detensionare după aproape o lună în care tensiunea dintre Ucraina și Federația Rusă ajunsese la un nivel periculos. 

Decizia lui Șoigu e motivată de faptul că militarii și-au atins obiectivele în timpul exercițiilor. Rușii au comasat o forță fără precedent la granițele Ucrainei, forță militară ce o depășește inclusiv pe cea din 2014 când conflictul dintre cele două state a atins apogeul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel