România are o listă lungă de „cumpărături”. Avioane F-35, obuziere autopropulsate sau drone kamikaze. Alte programe majore sunt în pregătire la MApN

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

România rămâne angajată în cadrul procesului de dezvoltare a capabilităţilor pentru apărare necesare îndeplinirii misiunilor încredinţate. În prezent, la nivelul Direcției generale pentru armamente sunt active, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forțe, cu accent pe urgentarea intrării în dotarea MApN a sistemelor de armament și echipamentelor militare aflate în derulare (peste 20 de programe). 

După cum reiese declaraţiile oficialilor MApN, în urma unei întâlniri cu mai mulţi jurnaliştii, începând cu anul 2024 sunt în pregătire 15 programe militare de înzestrare.

Sunt în pregătire 15 programe de înzestrare/ achiziții, care sunt în diferite stadii, în funcție de specificul fiecărui program și de cerințele operaționale asociate acestora, astfel:

Avion multirol de generația a V-a, F-35: Programul prevede achizita a 32 avioane F-35. În anul 2023, au fost transmise, către Guvernul SUA, Scrisorile de Cerere (Letter of Request/LOR) pentru Acordurile Guvern la Guvern de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).

Recent, DefenseRomania a precizat că MApN trebuie să se miște rapid pentru a rămâne în cărți privind livrarea F-35. Țara noastră dorește ca la începutul anilor 2030 să primească primul avion de generația a V-a.

La începutul lunii august 2023, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA. La momentul respectiv, Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că ,,se face primul pas pentru dotarea Forțelor Aeriene Române cu o capabilitate de ultimă generație care va oferi României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre”.

Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion: prevederi program: total program 5 sisteme Obuzier cal. 155 mm nivel batalion, din care, în Faza I, se prevede achiziția a 3 sisteme Obuzier cal. 155 mm nivel batalion valoare estimată program: 2 mld. USD, conform Aprobării Prealabile a Parlamentului, din care 1,15 mld USD pentru etapa I procedura de achiziție în derulare.

Amintim că anul trecut Ministerul Apărării Naționale a dat curs programului de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.

Recent, surse din industria de apărare au declarat pentru DefenseRomania că faza a II-a a licitației, depunerea ofertelor, s-a încheiat pe data de 11 ianuarie.

Așadar, ofertele s-au depus. Una din oferte este cea a Hanwha Aerospace care a mers mai departe cu oferta de obuziere autopropulsate K9 Thunder și cel mai probabil automat și cu varianta K10 Ammunition Resupply Vehicle (ARV) șenilat, și, desigur, muniția aferentă.

Astfel, Hanwha se află în pole position pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere șenilate autopropulsate de 155 mm de tip K9 Thunder.

 

Alte echipamente militare aflate pe lista de achiziţii a MApN, începând cu anul 2024

 

Sistem Mini UAS clasa I: prevederi program etapa I: 22 sisteme Mini UAS clasa I – aripă fixă procedura de achiziție în curs de finalizare. Anterior, MApN a semnat contractul cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.

Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat in decembrie 2022, acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.

De asemenea, în aprilie 2023, România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2.  Astfel, țara noastră devine după Polonia al doilea stat din U.E care achiziționează astfel de drone.

Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR: prevederi program: 82 sisteme valoare achiziție sisteme etapa I: 846.000.000 lei procedura specifică de achiziție tip licitație restrânsă în derulare, pentru 17 sisteme cu invocarea interesului esențial de securitate.

Sistem de război electronic C-UAS: valoare program 557.000.000 lei procedura de achiziție competitivă în derulare.

Autovehicule tactice blindate ATBTU: prevederi program etapa I: 1059 autovehicule valoare program 3.688.300.000lei procedura de achiziție în curs de desfășurare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel