România are nevoie și de obuziere autopropulsate de 155 mm. PzH 2000 germane sau M109 americane pot fi soluții

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat M109 Paladin
EXCLUSIV
Obuzier autopropulsat M109 Paladin

În contextul în care obuzierele autopropulsate s-au dovedit a fi decisive în faza secundă a războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă în Ucraina, nevoia pentru astfel de sisteme a Armatei României a devenit mai vizibilă decât oricând.

România tatonează terenul achiziționării de obuziere autopropulsate, în aceeași măsură în care o face și în ceea ce privește arma tanc. 

Dacă în privința tancurilor știm că s-a trimis o scrisoare de intenție părții americane către Abrams, în ceea ce privește obuzierele există diverse analize.

Rolul pe care obuzierele le-au jucat în conflictul din Ucraina, dar și nevoia Armatei noastre pentru astfel de tehnică au fost semnalate și de generalul (r.) Dan Grecu în una din edițiile emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal vineri pe platformele DefenseRomania.

„Armata României are în dotare doar obuziere tractate, dar noi avem nevoie neapărat și de obuziere autopropulsate de 155 mm. Fie cum sunt cele M109 americane ori PzH 2000 germane, echipamente moderne autopropulsate cu bătaie de peste 40 kilometri. Sunt o forță de lovire puternică. România are numeri artilerie tractată de bună calitate, dar de calibru 152 mm. După 1993-1994 nu s-a mai produs nimic la Uzinele din Reșița. Obuzierele autopropulsate dispun de o mobilitate mult mai mare și implicit sunt mai bine protejate”, a precizat generalul (r.) Dan Grecu.

 

Obuzierele K9 sud-coreene, dar și ATMOS israelian pot fi și ele soluții pentru Armata României

 

1. Obuzier au... (atmos_howitzer_86786900.jpg)

Obuzierele americane M109 în versiunea cea mai modernă M109A7 sunt operate doar de SUA.

În versiuni precedente ele se află în dotarea mai multor state europene precum Spania, Portugalia sau Grecia. Ucrainei i-au fost donate astfel de obuziere și de Norvegia, Letonia și Marea Britanie.

În versiunea M109A6 Paladin, pe lângă SUA, Arabia Saudită a comandat 177 de obuziere în aprilie 2018.

În ceea ce privește Panzerhaubitze 2000 germane (PzH 2000), acestea se află în dotarea mai multor state NATO europene, precum Grecia, Croația sau Ungaria. Desigur, și Germania.

Știm însă că de viitorul program al României sunt interesați însă și israelienii de la Elbit care au făcut primii pași în direcția discuțiilor pentru obuziere autopropulsate ATMOS, dar există interes și din partea sud-coreenilor de la Hanwha cu K9 Thunder.

Potrivit informațiilor DefenseRomania, în timpul vizitei pe care ministrul Vasile Dîncu a efectuat-o recent în Coreea de Sud, au existat discuții despre K9.

Coreea de Sud a intrat masiv în regiune pe piața poloneză, semnând cu Varșovia acorduri pentru sute de tancuri K2 Panther, 650 de obuziere K9 Thunder, dar și avioane FA-50.

Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane de atac moderne FA-50.

CITEȘTE ȘI: Tancuri sau obuziere sud-coreene pentru Armata română? Discuții privind producerea de armament sud-coreean în România

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel