Achizițiile comune vor permite forțelor armate din statele membre să obțină capabilități de apărare critice la costuri mai accesibile și să îmbunătățească interoperabilitatea prin utilizarea de echipamente similare. Contractele de amploare vor oferi claritate și predictibilitate industriei europene de apărare, permițându-i să-și adapteze capacitățile de producție în funcție de cerințele apărării europene, a anunțat azi Comisia Europeană.
Comisia a anunțat primele proiecte finanțate din fonduri UE pentru achiziții comune de produse de apărare critice în trei domenii:
Sisteme de apărare aeriană și antirachetă – Două proiecte sunt destinate consolidării apărării aeriene și antirachetă. Proiectul MISTRAL sprijină achiziția sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă Mistral, de către nouă state membre, inclusiv România.
Franța, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Danemarca, Slovenia și România.
Un alt proiectul JAMIE, din care nu face parte România, va facilita achiziția sistemelor IRIS-T SLM, de rază medie, de către alte șase state membre, pentru protecția împotriva amenințărilor aeriene.
Alte proiecte comune aprobate
Vehicule blindate moderne – EDIRPA va sprijini achiziția Sistemului Comun de Vehicule Blindate (CAVS), un transportor blindat modern pentru transportul protejat al trupelor, achiziționat de Finlanda, Letonia, Suedia și Germania. Aceste vehicule oferă performanțe ridicate și mobilitate superioară.
Muniție de artilerie – Alte două proiecte vor sprijini achiziția de muniție de artilerie de 155 mm de diferite tipuri, cu implicarea a zece state membre în total.
Valoarea totală a acestor achiziții depășește 11 miliarde de euro, ceea ce reflectă un angajament de investiții semnificativ susținut de contribuția UE. După selecția proiectelor, acestea vor intra în faza de pregătire a acordurilor de grant, ce implică coordonarea detaliată între Comisie și autoritățile publice din statele membre.
Despre achiziția comună de sisteme franceze Mistral 3 dezvoltate de gigantul european MBDA, în care e implicată și România
„România e candidatul perfect”, preciza la vremea respectivă Arnaud Rousset în ceea ce privește o posibilă aderare a țării noastre în cadrul programului comun de înzestrare cu Mistral 3.
Reprezentanții concernului european ne-au transmis că există câteva avantaje majore ale acestui program ce va fi un game changer. În primul rând durata de livrare a sistemelor de apărare aeriană va fi foarte rapidă, lucru esențial în contextul conflictului major de la granițele României, generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Trebuie subliniat că pe lângă această achiziție comună europeană prin EDIRPA, România are în derulare o licitație tot pentru sisteme SHORAD/VSHORAD. În licitație se află patru competitori, inclusiv MBDA.
MBDA propune și aici României Mistral 3 (pentru apărare aeriană pe distanțe foarte scurte - VSHORAD), dublat de sistemul VL MICA (cu rază scurtă de acțiune SHORAD).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News