România acceptă ca inspectorii ruși să aibă acces în baza de la Deveselu, dar doar cu o singură condiție

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official

NATO a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, una din aceste măsuri fiind accesul inspectorilor ruși la baza de la Deveselu unde se află instalat sistemul Aegis Ashore, despre care Moscova afirmă că ar putea fi utilizat în scop ofensiv.

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu, sau așa-numitul scut de la Deveselu, reprezintă un subiect central al narativului rus. Recent, în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Viktor Orban aflat în vizită la Moscova, președintele Vladimir Putin a declarat că ă sistemul balistic antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.

Putin a acuzat totodată SUA că s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

„SUA s-au retras din INF, dar au rămas lansatoarele sistemelor antirachetă din România, care sunt dezvoltate și în Polonia, dacă nu au finalizat deja amplasarea lor”, a subliniat la vremea respectivă Putin. Președintele rus a ținut să precizeze că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus.

 

România acceptă ca la Deveselu să aibă acces inspectori ruși, dar pune o condiție

 

Într-un răspuns oficial la solicitarea agenției ruse de presă RIA Novosti, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis că Bucureștiul optează pentru o politică transparentă cu privire la chestiunea prezenței inspectorilor ruși în bazele militare românești, dar a condiționat accesul de reciprocitate.

Poziția MAE român în presa rusă nu e însă o noutate. În urmă cu o săptămână, analizând subiectul, ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că nu vede nicio problemă ca Federaţia Rusă sau orice altă parte să viziteze bază militară de la Deveselu, dar trebuie ţinut cont de principiul reciprocităţii, astfel încât și România să aibă dreptul să viziteze baze de rachete ruseşti.

NATO a dat numeroase asigurări Federației Ruse că instalația este strict defensivă. În pofida narativului rus nu există nicio dovadă că lansatoarele americane MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.

Un sistem Aegis Ashore asemănător cu cel de la Deveselu e ridicat de SUA și în Polonia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel