În interviul acordat jurnalistului Radu Tudor pentru Antena 3 CNN, E.S. Kathleen Ann Kavalec a salutat deciziile luate de România după invadarea și anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.
Ea a făcut referire la tehnică modernă de ultimă generație ajunsă în dotarea Armatei noastre, precum sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau lansatoare multiple HIMARS - vedetele războiului din Ucraina. Nu în ultimul rând, înaltul diplomat american a salutat și achiziția de F-16 Fighting Falcon, care reprezintă tranziția către F-35 Lighting II, avioanele americane de generația a V-a.
E.S. Ann Kavalec, ambasadorul SUA în România: În prezent peste 3.000 de soldați americani se află în România. Numărul s-a triplat
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
„Lucrăm împreună într-un număr de arii şi, desigur, cu războiul dintre Ucraina - Rusia de la graniţă am crescut această cooperare şi vom continua să facem asta pentru a îmbunătăţi descurajarea şi pentru a ne îmbunătăţi interoperabilitatea din cadrul alianţei. Deci, aşa cum aţi menţionat, am crescut prezenţa trupelor americane de aici, din România. Am triplat numărul acestora de la aproximativ 1.000 la peste 3.000 de oameni. La acest moment avem aici sediul Diviziei a 10-a de Munte, colaborăm în tot felul de achiziţii pentru a îmbunătăţi capabilităţile de apărare ale României”, a subliniat șefa misiunii diplomatice a SUA în România.
România a jucat inteligent după Crimeea 2014: Sisteme moderne americane Patriot, HIMARS și avioane F-16
„Daţi-mi voie să vă spun că România a luat nişte decizii foarte avansate în 2017, luând în calcul invazia rusa din Crimeea în 2014, şi cred că deciziile luate la acea vreme de a achiziţiona noi sisteme, precum sistemele Patriot, sistemele Himars, precum avioanele F-16, chiar s-au dovedit preţioase, atât pentru a spori descurajarea aici, în România, dar şi pentru a face din România un aliat NATO mai puternic.
Este important de ştiut faptul că această alianţă este despre a descuraja, despre un front comun, despre unitate. Articolul 5 spune că un atac asupra oricărui stat membru NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO. Preşedintele Biden a fost foarte clar cu privire la apărarea fiecărui centimetru pătrat al teritoriului NATO, cea mai bună apărare, pe lângă îmbunătăţirea capacităţilor şi îmbunătăţirea interoperabilităţii, sunt fronturile comune pe care le reprezentăm cu toţii.
Continuăm să lucrăm la aceasta, sunt câteva sisteme care deja au fost livrate. Mai multe sisteme sunt în pregătire şi cred că aceasta pregăteşte România să continue să-şi îmbunătăţească abilităţile de apărare şi, de asemenea, pentru a-şi arăta conducerea în cadrul alianţei. România şi-a îndeplinit şi în trecut promisiunile, toţi aliaţii s-au angajat să contribuie cu 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea. România este la 2,5%. Aşadar, cred că România este cu siguranţă un lider în flancul de est, în cadrul alianţei”, a conchis Excelența Sa Ann Kavalec, ambasadorul SUA în România.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News