România a invitat Marea Britanie să se alăture misiunii comune de deminare a Mării Negre

Puitorul de mine Constantin Bălescu, înaintea neutralizării unei mine în apele Mării Negre. Sursă foto: Forțele Navale Române
Puitorul de mine Constantin Bălescu, înaintea neutralizării unei mine în apele Mării Negre. Sursă foto: Forțele Navale Române

În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.

Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „agenda de discuții s-a concentrat pe opțiunile și perspectivele de aprofundare a dialogului și cooperării româno-britanice, ca pilon fundamental al Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. De asemenea, au fost abordate teme privind securitatea europeană, situația de securitate din regiunea Mării Negre și cooperarea în cadru aliat, cu accent pe întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței”.

În acest context, a fost apreciat nivelul excelent al relațiilor de colaborare dintre cele două state, evidențiat prin activitățile desfășurate în ultimii ani, inclusiv pentru creșterea interoperabilității, pregătirea forțelor armate, modernizarea capacităților de apărare ale României și asigurarea unui nivel ridicat de securitate la Marea Neagră”.

 

România a invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare în Marea Neagră

 

2. Foto: Puit... (puitorul-de-mine-si-plase-prc-e2prc-80prc-9eviceamiral-constantin-balescu-fortele-navale_54760000.jpg)

Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook

„Dialogul și cooperarea cu Londra în domeniul apărării și securității reprezintă o prioritate pentru București. Salutăm obiectivele britanice de aprofundare a relațiilor în domeniul securității și apărării”, a declarat ministrul apărării naționale.

În ceea ce privește consolidarea stabilității regionale, România, în parteneriat cu Regatul Unit, continuă coordonarea pentru asigurarea sprijinului acordat Ucrainei. În acest sens, au fost salutate progresele privind Centrul regional de instruire maritimă, structură aflată sub egida Coaliției pentru Capabilități de Securitate Maritimă din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. De asemenea, a fost apreciată cooperarea excelentă în cadrul Operației INTERFLEX, prin care se instruiesc militari ucraineni pe teritoriul Marii Britanii.

Ministrul apărării naționale a evidențiat, de asemenea, eforturile realizate de Regatul Unit pentru protecția spațiului aerian al României și al NATO, prin dislocarea constantă a detașamentelor Forțelor Aeriene Regale în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu.

Ministrul apărării naționale a adresat Regatului Unit invitația de a participa la inițiativa trilaterală dintre România, Bulgaria și Turcia, MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025. Participarea aliaților în acest format strategic de cooperare practică va contribui la atingerea obiectivelor de menținere a libertății de navigație în bazinul Mării Negre.

 

Deminarea Mării Negre, misiune comună a României, Bulgariei și Turciei

 

Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.

La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale.

Navele care participă la această operaţiune vor pleca în această după-amiază din portul militar Beykoz Umuryeri, de pe coasta turcă a Mării Negre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel