România a invitat companiile din Coreea de Sud să investească în industrie. Obuziere K9 Thunder cu implicarea Arsenal Reșița pare însă imposibilă

Obuzier de 155 mm sud-coreean K9 Thunder. Foto: Asian Defence Journal
Obuzier de 155 mm sud-coreean K9 Thunder. Foto: Asian Defence Journal

O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.

Chiar dacă Ministerul Apărării s-a rezumat doar să precizeze că au fost semnate Scrisori de Intenție cu partea sud-coreeană, DefenseRomania a anunțat încă de mai mult timp pe surse că una din achiziții se referă la obuziere autopropulsate sud-coreene K9 Thunder, cumpărate și de Polonia.

Delegația română care a fost în aceste zile în Coreea de Sud a fost condusă chiar de premierul Nicolae Ciucă. El a fost însoțit de mai mulți parlamentari și miniștri, inclusiv de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, dar și de Florin Spătaru, ministrul Economiei, cel în subordinea căruia este industria de apărare de stat, și de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Azi, Ministerul Apărării a emis un comunicat către DefenseRomania cu privire la discuțiile pe care ministrul Angel Tîlvăr le-a purtat în Coreea de Sud cu omologul său Lee Jong-Sup, confirmând din nou că în luna septembrie s-a semnat o Scrisoare de Intenție.

În cadrul discuțiilor MApN precizează că ministrul Tîlvăr „a menționat importanţa transferului de tehnologie în România, în mod deosebit în actualul context strategic, o potențială cooperare în domeniu având premisele să ducă la dezvoltarea unor proiecte comune avantajoase pentru ambele părţi”.

„Totodată, și-a exprimat convingerea că viitoarele proiecte de cooperare vor aduce o valoare adăugată pentru ambele state şi vor contribui la amplificarea relaţiei bilaterale și a invitat companiile sud-coreene să investească în industria de apărare din România”, mai precizează MApN, fără să ofere detalii specifice cu privire la armamentul pe care România intenționează să-l achiziționeze.

Sursele DefenseRomania precizează că pe lângă obuziere autopropulsate K9 Thunder, discuții s-au purtat și pe producerea de pulbere.

 

Obuziere K9 cu implicarea Reșiței? Arsenal Reșița aproape că a fost ras de pe fața pământului

 

2. Obuzier au... (k-9-thunder_49711400.jpg)

Obuzier autopropulsat K9 Thunder. Foto: National Interest

În ceea ce privește implicarea industriei române într-un potențial viitor contract, toți ochii sunt desigur pe Arsenal Reșița, uzină care a produs obuziere de calibru 152 mm - Model 1981. Acest obuzier a fost produs sub licență după obuzierul sovietic D-20.

La începutul lunii noiembrie, Viorel Manole, directorul Patromil, reprezentant al companiilor de apărare românești aflate sub egida Patromil, în cadrul unei emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, a atras atenția că implicarea industriei într-un program de achiziție a obuzierelor e aproape imposibilă în contextul în care Arsenal Reșița nu mai are niciun specialist.

„Obuzierele de mai multă vreme au fost o preocupare a Europei. Acum cu războiul din Ucraina, care e un război clasic până la urmă, s-a dovedit importanța artileriei. Dar dacă vă uitați la Arsenal Reșița, ei nu mai au niciun specialist. Să fim serioși, unde să producem noi în România obuziere și cu cine? Dacă singura fabrică pe care am avut-o aproape că a fost rasă de pe fața pământului”, spunea la vremea respectivă Viorel Manole.

Rămâne de văzut care va fi dimensiunea cooperării industriale dintre România și Coreea de Sud și așteptăm ca MApN să revină cu informații oficiale privind acestă colaborare.

 

România pare că urmează exemplul Poloniei privind piața sud-coreeană

 

Coreea de Sud a intrat masiv în regiune pe piața poloneză, semnând cu Varșovia acorduri pentru sute de tancuri K2 Panther, 650 de obuziere K9 Thunder, dar și avioane FA-50.

Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane de atac moderne FA-50.

Varșovia a reușit să implice și industria de apărare poloneză în aceste achiziții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel