Lansatorul românesc de rachete APR-40, filmat pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresii despre avantajele şi dezavantajele acestuia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatorul de rachete românesc APR-40, aflat în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei. Imagine dintr-un reportaj realizat de postul ucrainean ArmyTV.
Lansatorul de rachete românesc APR-40, aflat în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei. Imagine dintr-un reportaj realizat de postul ucrainean ArmyTV.

În mod normal, România nu face publice date oficiale privind cantitatea de tehnică militară furnizată Ucrainei, existând până în prezent doar speculaţii şi ocazional pe unele declaraţii cu privire la diversitatea echipamente militare transferate, printre care se numără şi MLRS-ul românesc APR-40, care arată ca o copie a sistemului sovietic BM-21 Grad.

După cum bine precizează analiştii militari ucraineni de la publicaţia DefenseExpress, în prezent, nu există date privind numărul de sisteme românești de artilerie APR-40 pe care ar fi putut să le primească Forțele Armate Ucrainene, iar o încercare de a le estima pe baza raportului The Military Balance nu ajută, deoarece aceasta susține că între 2022-2024 Armata României a avut în dotare același număr de 134 de sisteme de artilerie APR-40.

Trebuie precizat că despre prezența lansatoarelor românești pe front se știa încă din 2023. APR-40 e de fapt varianta sub licență românească a lansatorului sovietic BM-21 Grad. 

Dar, în schimb, există un reportaj video interesant realizat recent de postul ucrainean de televiziune Army TV, care oferă o înțelegere clară a modului în care sistemele românești APR-40 se comportă în realitate pe front.

Youtube video image

Acest reportaj prezintă un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) fabricat în 1986 care a ajuns în dotarea militarilor din Brigada 116 Mecanizată a Forțelor Armate Ucrainene. Trebuie precizat faptul că orice comparație a avantajelor și dezavantajelor APR-40 și BM-21 Grad sovietic se încheie tot cu cel mai important lucru - recunoștința față de români pentru transferul de arme, subliniază DefenseExpress.

Prin urmare, cele ce urmează trebuie luate ca o simplă descriere și comparație a modului în care cele două sisteme de arme, care și vizual sunt asemănătoare, diferă în practică.

Diferența fundamentală dintre APR-40 și BM-21 Grad constă în detaliile tehnice care influenţează modul de utilizare. De exemplu, la BM-21 Grad, dispozitivele de ochire sunt montate pe un suport în partea de jos a sistemului, astfel încât se poate lucra stând pe sol.

Pe vehiculul românesc, însă, dispozitivele de ochire sunt fixate pe lateral, astfel încât se poate lucra doar stând pe un scaun. Acest lucru nu este la fel de convenabil ca pe BM-21, dar soldații ucraineni s-au obișnuit cu acest mod de operare.

În timp ce sistemul Grad BM-21 este acționat prin intermediul unor sisteme electrice, sistemul românesc este acționat hidraulic, cu o telecomandă specială, ce prezintă înscrisuri în limba română.

În plus, sistemul românesc APR-40 are un capac pe partea din spate a lansatorului care trebuie scos înainte de efectuarea mentenanței, dar sistemul Grad nu are această caracteristică. Prin urmare, în general, se pare că în ceea ce privește partea de artilerie, BM-21 este mai simplu și mai ușor de operat.

O problemă aparte este că însăși fabrică din România unde au fost construite sistemele APR-40 s-a închis, astfel că este dificil să găsești componentele potrivite pentru acest sistem, care se defectează adesea, iar situația este salvată doar de profesionalismul mecanicilor din Forțele Armate Ucrainene, mai subliniază analiştii militari ucraineni. 

De asemenea, este interesant faptul că APR-40 se bazează pe camionul românesc DAC-665, care, deși proiectat în principal pentru piața civilă, are caracteristici de funcționare mult mai bune decât Uralul sovietic.

,,Deci, în general, comparația arată că, în primul rând, ar trebui să le mulțumim românilor pentru furnizarea MLRS APR-40, deoarece aceste sisteme au fost folosite pentru a distruge invadatorii ruși, începand cu mai 2023'', conchide analiza făcută de publicaţia DefenseExpress.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel