România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT , captură video
Sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT , captură video

România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.

În seara zilei de miercuri, 2 octombrie, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru transferul sistemului Patriot.

„Mulțumesc fiecărei țări care ne ajută cu apărarea aeriană. Mulțumiri speciale României pentru sistemele Patriot. Împreună, putem obține o eficiență și mai mare - putem pune capăt terorii rusești prin distrugerea în comun a Shahed-urilor și a rachetelor", a scris Zelenski.

Ulterior, ministerul român al Apărării a confirmat că sistemul Patriot a fost transferat în Ucraina.

 

Patriot pentru Ucraina. Decizie curajoasă din partea României

 

Amintim că, pe 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat legea privind transferul sistemului de rachete antiaeriene Patriot în Ucraina.

România a fost de acord cu transferul unei baterii Patriot (din cele 4 sisteme aflate în dotarea Armatei României), cu condiția de a primi un sistem similar cu cel transferat Ucrainei.

De asemenea, până la venirea bateriei Patriot care va înlocui echipamentele donate Ucrainei, este posibil ca aliații să trimită sisteme antiaeriene care să protejeze, temporar, teritoriul României.

Decizia de a institui un fel de ”poliție antiaeriană” ar fi una destul de logică, mai ales că la Summitul NATO de la Washington s-a decis ca Alianța să crească numărul de sisteme antiaeriene dislocate în Flancul Estic. Sistemele ar urma să fie trimise, pe bază rotațională, de către statele NATO.  

Țara noastră a achiziționat și primit 4 sisteme Patriot, urmând ca alte 3 baterii Patriot să fie livrate României în anii următori.

Revenind la apărarea antiaeriană a Ucrainei, în total, aliații NATO ai Kievului au promis șapte sisteme de apărare aeriană. Totuși, numărul real al bateriilor Patriot este ținut secret de către Ucraina. Pe 13 septembrie, la reuniunea anuală a Strategiei Europene de la Ialta, Zelenski a declarat că nu poate spune câte sisteme Patriot are Ucraina. El a spus doar că „nu sunt de ajuns, dar realitatea este mai pozitivă decât informațiile oficiale”.

Sistemele Patriot au jucat un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Bateriile Patriot sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel